"Izgalmas feladat elé kerültünk" - Cseke Péter jelenti a Brecht Fesztiválról

Az augsburgi Brecht Fesztiválon vasárnap mutatta be a kecskeméti Katona József Színház az Angliai Második Edward életét Zsótér Sándor rendezésében. A tapasztalatokról Cseke Péter direktor beszélt röviden.

edward

 

Kecskemét és Augsburg – más előadást kíván egy fesztiválszereplés?
Izgalmas feladat elé kerültünk, hiszen azt a darabot, amelyet Kecskeméten a 90 nézőt befogadó Kamaraszínházban játszunk, Augsburgban a 900 férőhellyel rendelkező városi nagyszínházban kellett bemutatnunk. A fesztivál legnagyobb színpadán játszani megtiszteltetés, ugyanakkor komoly kihívás volt.

Sokat kellett változtatni az előadáson?
Zsótér Sándort nem érte váratlanul a helyzet. Az előadás napján hosszan próbált a színészekkel, és végül minimális változtatások elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a produkció megállja a helyét a nagyszínpadon.

Milyen nyelven játszottak?
Természetesen magyarul, amelyet kivetítőn feliratoztak. A hangulat fantasztikus volt! Tisztán lehetett érezni, hogy a közönség, amely 6-8 vagy talán ennél is több országból érkezett, végig velünk volt. Minden rezdülést követett.

Hány országot képviseltek a meghívott előadások?
Ezt nem tudom pontosan, de Kelet-Európából egyedül mi kaptunk meghívást.

Milyen visszajelzések érkeztek az előadás után?
Juliane Votteler, a fesztivál intendánsa, aki az eredeti elődást dvd-n látta, és ez alapján kért fel bennünket a részvételre, azt mondta, hogy minden várakozását felülmúlta a produkció. Díjakat a Brecht-fesztiválon nem osztanak ki. Az igazi díjazott a közönség, aki fantasztikusan változatos, sokrétű programok között válogathat. A színházi előadásokat zenei, filmes és képzőművészeti programok sora kíséri végig. A Brecht-fesztivál mára Németország, sőt Európa egyik meghatározó fesztiváljává nőtte ki magát, amelyen megtiszteltetés volt Magyarországot, Kecskemétet képviselni.

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház
 

süti beállítások módosítása