Elbúcsúztatták Helyey László színművészt

Családja, pályatársai, kollégái, barátai és tisztelői sokasága vett végső búcsút csütörtökön az életének 66. évében elhunyt Helyey László színművésztől a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.

A Jászai-díjas művésztől, akit január 3-án ért a halál, az Újszínház társulata nevében Dörner György igazgató búcsúzott. Arról beszélt, hogy Helyey László az egyik legkedvesebb barátja volt, és felidézte azt az időszakot, amikor a Nemzeti Színházban együtt kezdték pályájukat az 1970-es évek végén.


"Ilyen adottságú, ilyen tehetségű és ilyen orgánumú színész százévenként egy, ha születik" - emlékezett a művészre Dörner György, aki végül Reményik Sándor Halotti beszéd a hulló leveleknek című versével búcsúzott a színésztől.


Helyey Lászlót a római katolikus liturgia szerint Jelenits István piarista szerzetes búcsúztatta. Beszédében a színészi munka szépségéről, a művészet erejéről szólt, arról, hogy vigasztalásra, bátorításra lelhetünk általa. Kiemelte: művészembernek lenni azt jelenti, hogy különös tehetséget kap valaki ahhoz, hogy időtlen módon tudjon megszólalni, és az emberi létnek a tágasságát, gazdagságát valósággá tegye olyan emberek számára is, akik maguktól ezt az utat nem tudnák bejárni.

 

helyey


A szertartás elején felvételről Helyey László hangján a Berlin felett az ég című film induló sorai szólaltak meg. A színésztől családja és barátok, pályatársak búcsúztak egy-egy verssel, emlékek felidézésével. Helyey László fiatal éveire volt főiskolai osztálytársa, Maszlay István emlékezett, aki felolvasta osztályfőnökük, Békés András levelét is.


A szertartáson Helyey László leánya Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című művét mondta el, Kiss Mari színművész Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című művét adta elő. Az emlékezések sorát Bodza Klára népdalénekes, énektanár előadásában az Ave Maria zárta.
Helyey Lászlót később, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.


Helyey László 1948. május 21-én született Budapesten. Amatőr színészként játszott az Universitas Együttesben, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett diplomát, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti, 1982-től a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét Kaposváron szerepelt, később Pécsett és Szolnokon játszott, 1992 és 1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.


Mintegy félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott, emellett kedvelt szinkronhang volt. Hangját adta a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozathoz is. Utolsó újszínházi bemutatójában is Mátyás királyt alakította.

 

Forrás: MTI

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

   

 

 

süti beállítások módosítása