Hol a morális határ? - Veszedelmes viszonyok Veszprémben

Choderlos de Laclos és Cristopher Hampton Veszedelmes viszonyok című művét február 7-én mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház.

 

A veszprémi színház ajánlója:

 

A Veszedelmes viszonyok története férfiak és nõk cselszövéseirõl, praktikáiról, szövevényes testi és lelki kapcsolatairól szól. Mindennek középpontjában a XVIII. század Franciaországának fülledt és romlott erotikája áll. A mű fõhõse, Valmont gátlástalanul cinikus, kegyetlen és velejéig romlott nõcsábász, aki egyetlen szabály szerint éli életét: „Soha ne légy szerelmes!” A gazdag és öntelt Merteuil márkiné fogadást ajánl neki: csábítsa el az erényes és gyönyörû Madame de Tourvelt. A Valmont számára csak könnyed és rutinszerû játéknak ígérkezõ udvarlás azonban komolyra fordul, amikor rádöbben, hogy beleszeretett Madame de Tourveltbe. Inkorrekt játszadozásainak köszönhetõen azonban ez már egy soha be nem teljesült, igazi, halálos szerelem marad.

 

veszedelmesviszonyok5599

 

Guelmino Sándor rendező a darabról:

 

Az előadás rendezője, Guelmino Sándor jól ismeri a veszprémi társulatot, az elmúlt években kétszer is dolgozott a teátrumban. Amikor a színház vezetése ismét felkérte rendezni, ő több darabot ajánlott a figyelmükbe, végül a döntés a Veszedelmes viszonyokra esett. Többek között azért, mert ez a színmű nagyon erős női szerepeket tartogat a stáb számára.


"Léteznek olyan hódító típusú férfiak, nagy manipulátorok, akik büszkeségből képtelenek bevallani maguknak, ha eléri őket a valódi szerelem. Találkozhatunk a férfiakon bosszút álló nőkkel, s olyanokkal is, akiknek elegük van a szenvedélyek okozta szenvedésből, s nyugalomra vágynak. Közben pedig örök kérdések vesznek körbe bennünket, mi a bűn és mi nem az, ki a valódi képmutató, öncsaló, hol a morális határ az emberi vágyak, az érzékiség és az elfogadott szabályaink között" - fogalmazta meg a rendező, aki hozzáfűzte: a történet ábrázolása mellett izgalmas kihívást jelentett számukra, miként állítsák színpadra azt a filmes szerkezetű művet, amelynek egy levélregény az alapja. Legalább negyven helyszínt kellett megjeleníteniük egyszerűen, elegánsan, hatásosan. Ebben Cziegler Balázs díszlettervező volt a segítségére. A produkció jelmeztervezője Kárpáti Enikő, a koreográfus pedig Király Attila. A főbb szerepekben Oberfrank Pál, Csarnóy Zsuzsanna és Kéri Kitty látható.

 

veszedelmesviszonyok5662

 

A szereplők szavaival:

 

"Sokszor nincs bennünk irgalom. Vannak, akiknek életstratégiájuk, hogy másokat gyötörnek. És mindezt szenvedéllyel, professzionálisan teszik. Lebetegítenek, tönkretesznek embereket. A szépség, a jóság, a tisztaság végül mégis győzedelmeskedik. Szerencséjük, ha még életükben ezt felismerhetik. Hogy lesz-e bocsánat a tetteikért? Nem tudjuk. Az ítélet
már nem a miénk. Szélsőséges, kegyetlen történet, frivol, erotikus, zavarba ejtő pillanatokkal. De az ármánykodásban az igazi szerelem legyőzi a sátáni erőket. Szeretném, ha a közönség e romantikus történet mögött is meglátná az igazi mondanivalót" - így ajánlja a nézőknek az előadást a Oberfrank Pál, aki Valmont szerepét alakítja.


"Szerelmi viszályokról, cselszövésekről, férfiak és nők harcáról szól ez a látványos, szép kosztümös színdarab. Nehéz, nagy és összetett szerep az enyém. Merteuil márkiné a megtévesztés virtuóza, használja és kihasználja az embereket a saját céljai elérése érdekében. Mindennek a végkifejlete, mondhatni büntetése a törvényszerű összeomlás. Sok tanulsága van ennek a
műnek, az egyik talán az, hogy, akit hazugságok éltetnek, s szándékosan megtéveszt a másokat, annak a sorsa, élete nem végződhet jól" - mondta Merteuil márkiné szerepéről Csarnóy Zsuzsanna.


"Madame de Tourvel erényes, hívő, férjéhez hű asszony, akit valósággal elsodor a szerelem. Hiába küzd ellene, elbukik, majd teljesen átadja magát annak a szenvedélynek, aminek az elvesztése végleg romba dönti. Szeretem, hogy a készülő előadásban a romantika és a szenvedélyek mellett szerepet kap a humor, ami nélkül nem is lehetne elbírni a ma is létező veszedelmes viszonyokat. Külön örülök annak, hogy Guelmino Sándor ismét Kárpáti Enikővel és Cziegler Balázzsal dolgozik, akiknek köszönhetően az előadás látványvilága minden bizonnyal lebilincseli majd a közönséget" - hangsúlyozta Kéri Kitty, aki Tourvelnét formálja meg az előadásban.

 

További képek az előadásból:

 

veszedelmesviszonyok5684

1.

veszedelmesviszonyok5689

2.

veszedelmesviszonyok5699

3.

veszedelmesviszonyok5712

4.

veszedelmesviszonyok5765

5.

veszedelmesviszonyok5791

6.

veszedelmesviszonyok5903

7.

veszedelmesviszonyok6099

8.

veszedelmesviszonyok6162

9.

veszedelmesviszonyok6225

10.

Choderlos de Laclos – Christopher Hampton
VESZEDELMES VISZONYOK
színmű két részben

Fordító: Várady Szabolcs

Valmont vikomt | OBERFRANK PÁL
Merteuil márkiné | CSARNÓY ZSUZSANNA
Tourvelné | KÉRI KITTY
Cécile Volanges | TROKÁN ANNA
Danceny | JASKÓ BÁLINT
VOLANGES-NÉ | PALÁSTHY BEA
Azolan | KERESZTES GÁBOR
Rosemonde-né | BAJCSAY MÁRIA
Émilie, Operaénekesnő | HALAS ADELAIDA
Végrehajtó, Gercourt | MÁTÉ P. GÁBOR
Armand, Pap | HÁROMSZÉKI PÉTER
Julie, Apáca | PERJÉSI HILDA

Díszlet: CZIEGLER BALÁZS
Jelmez: KÁRPÁTI ENIKŐ
Koreográfus: KIRÁLY ATTILA
Ügyelő: MAGYAR KINGA
Súgó: PÁPES MÓNIKA
Rendezőasszisztens: KOVÁCS NOÉMI ZSUZSANNA
Rendező: GUELMINO SÁNDOR

Bemutató:

2014. február 7. 19:00
Veszprémi Petőfi Színház
 
Forrás: Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása