Végtelenbe zárva - Ismét látható a Lábán Rudolf-díjas előadás

Február 12-től három estén át a Trafó újra műsorára tűzi a Természetes Vészek Kollektíva Lábán Rudolf-díjas Végtelenbe zárva című előadását.

vegtelenbe
 
 
Az alkotók ajánlója:

Végtelenbe zárva nem pusztán megismétlése az Eleven tér (Living Space, 1986) című előadásban kialakított nyelvnek, hanem a darabban látható Góbi Rita személyiségének és gesztusainak beemelésével újraformálása, s az azóta bekövetkezett gondolati, világnézeti, metafizikai és technológia változásokkal való szembesítése is.

További érdekesség az előadással kapcsolatban, hogy Árvai György Eleven tér című előadását egy franciaországi turné alkalmával Luc Besson rendező is látta. Eltelt néhány év, és egyesek szerint a TVK előadásához hasonló motívumok jelentek meg Az ötödik elem című kultfilmben. A kis lény, Leeloo születése pontról pontra egyezéseket mutatott Árvai György koreográfiájának egyes elemeivel.

2012-ben, amikor Árvai György alkotótársaival együtt újra akarta értelmezni 25 éve készített művét, illetve az azóta eltelt időt, a Végtelenbe zárva című előadásban direkt és indirekt utalásokat helyezett el Luc Besson legendás filmjéből. A rendező nem akart plágiumvitát folytatni sem akkor, sem azóta, viszont új előadásában az üvegkoporsóban mozgó táncost ugyanolyan ruhába öltöztette, mint Luc Besson a filmjében Leeloo-t.
 

 

Kritkus szemmel az előadásról:

 

Árvai György rekonstrukciós kísérlete egyébként szépen példázza azt, hogy a világ nem sokat változott, inkább csak a technika fejlődött. A Végtelenbe zárva ugyanúgy képes minket megszólítani, ahogy ’86-ban az Eleven tér az akkori közönséget. Szabadok most sem vagyunk, csak másként vagyunk megfigyelve. (…) A Végtelenbe zárva igazi sci-fi. Nemcsak egy bezárt, közszemlére tett emberi testet látunk, hanem minden bizonnyal az utolsó emberi testet, amely mély, hibernált álmából ébred, kis ledlámpákat csatol le magáról, zaklatott remegéssel bejáratja testrészeit, lassan öntudatra ébred.” /Puskás Panni, revizoronline.hu/

Vegtelenbe zarva Szelepcsenyi Ferenc 1Fotó: Szelepcsényi Ferenc

 

Természetes Vészek Kollektíva:
Végtelenbe zárva

 

Koreográfia, mozgás: GÓBI Rita
Dramaturg: IMRE Zoltán
Zene: PARABRYO
Videó: KORAI Zsolt, LENZ Tünde
Fény: SZIRTES Attila
Maszk: KÁROLYI Balázs
Jelmez: SZŰCS Edit
Produkciós vezető: KULCSÁR Viktória
Koncepció, rendezés: ÁRVAI György
Külön köszönet: BOZSIK Yvette, SZABÓ György, TRAFÓ

2014. február 12-14. 20:00 
TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

süti beállítások módosítása