Létszámstop van a szerbiai színházakban - Nehéz helyzetbe kényszerülnek

A Szerbiában január 1-jén életbe lépett, közszférát érintő létszámstop negatív hatással lesz a szabadkai Népszínház előadásainak művészi színvonalára - állítja Mezei Zoltán, a színház Magyar Társulatának művészeti vezetője.

Szerbiában január 1-jén lépett életbe a közszférát érintő kétéves létszámstop, amelynek értelmében minden, államilag finanszírozott szerv vagy intézmény állandó munkaviszonyban levő dolgozóinak 10 százalékára redukálják az ideiglenes munkavégzésre felvehető személyek számát, új dolgozókat pedig csakis a kormány illetékes testületének engedélyével lehet alkalmazni. A szigorító rendelkezés a színházakat is érinti. Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője a Magyar Szó c. lapnak nyilatkozott a döntés lehetséges negatív következményeiről.

 

Mezei Zoltan

 

Mezei arról beszélt, hogy a rendelet egyáltalán nem egyeztethető össze egy színház működésével. "Ha üresedés van, nem vehető fel automatikusan új munkaerő. Hova vezet az, ha a színész elszerződik, elhagyja a társulatot, nyugdíjba vonul, tehát megüresedik a munkahelye, de nem lehet pótolni? Azt mondják, hogy a felgyülemlett munkatöbbletet a meglévő dolgozók között kell szétosztani. Ez egy színházban hogyan működhet, amikor egyébként sincs sok színész és ahol egyébként is speciális munkakörök vannak? Ez az intézkedés a munkamorál, a motiváció kárára megy. A másik katasztrofális dolog a külsősök redukálása. A foglalkoztatottak számának a 10 százalékát nem haladhatja meg a külsős munkatársak száma. Nekünk nincs főrendezőnk, állandó kosztüm- és díszlettervezőink sincsenek. Tehát egy-egy előadás elkészítéséhez minimum három külmunkatárs kell. Egy produkcióban tehát minimum három külmunkatársat kell alkalmaznunk, egy évadban négy produkció van a Magyar Társulatban, ez minimum 12 külmunkatársat jelent, a szerb társulatnak is minimum ennyi kell, az már 24 külmunkatárs. A Népszínháznak mintegy 100 dolgozója van, tehát csupán 10 külsős munkatársat lehetne alkalmazni. És akkor nem beszéltem a statisztákról, a táncosokról, a zenészekről" – mondta el a Magyar Szónak Mezei Zoltán.


Arról számolt be, lehetőséget kaptak, hogy márciusban az illetékes minisztériumhoz forduljanak. Ekkor az intézmény elmondhatja, kikre lenne mindenképpen szükség, és ha a minisztérium ezt jóváhagyja, akkor felvehetik az embereket.


"Ha mégsem veszik figyelembe, hogy a színház specifikus intézmény a közintézmények sorában, annak nagyon rossz következményei lehetnek. Arra kényszerülünk majd, hogy lebutítsuk az előadásokat, mert nem lesz elég színészünk. Több tagnak még határozott időre szóló szerződése van. Ha a rendelet szerint nem vehetők fel állandó munkatársként akkor, amikor lejár a határozott időre szóló szerződésük, itt pillanatok alatt legalább 20 százalékos színészállomány-csökkenés lesz" – fogalmazott a társulatvezető.

Forrás: Magyar Szó

 

süti beállítások módosítása