Úrhatnám polgár - Főszerepben Blaskó Péter a József Attila Színházban

Február 8-án mutatta be a József Attila Színház Molière Úrhatnám polgár című komédiáját, Blaskó Péter főszereplésével, Csiszár Imre rendezésében.

 

Ajánló az előadás elé:

 

Jourdain úr leghőbb vágya, hogy kiművelt fővel végre valódi nemes lehessen. Meggyőződése, hogy pénzzel a műveltség hiánya is pótolható, csak fel kell fogadnia a legjobb tanárokat. Jourdain úr, házas létére szemet vet a szép, de elszegényedett Dorimene grófnőre. Jourdain úr kettős erkölccsel mér: ha a sajátjára nem is, lánya erkölcsére igencsak figyel. Környezete összefog, hogy egy kis leckét adjon az eltévelyedett házfőnek – a józan ész nevében…

urhatnam nyito

 

Csiszár Imre, rendező az előadásról:

 

"Hogy miért pont ma vesszük elő a darabot? Az úrhatnámság nem csak egy Molière korabeli téma - a rangkorság, a divatmajmolás, az a fajta embertípus, aki a televízióból szerzi be az információit, kultúráját, az ízlésvilágát, a mai korra jellemző. Molière korában, amikor ezt megírta, a nemesség majmolása volt az egyik legfontosabb kigúnyolni való jelenség. Ma is ismerünk  nemesi társaságokat, akik vadászni járnak, Pesten báloznak. És van a közéjük ácsingózó, oda nem való ember, a saját közegéből kimozdulni akaró ember, aki képtelen elfogadni az életét olyannak, amilyen. Helyette egy álomvilágba vágyik. Helyette egy életidegen környezetben találja magát, és ez a környezet kiveti őt magából. Ez persze lehetne egy kaffkai szituáció, de Molière ezt komédiaként dolgozza fel. De nem csak ezt az embertípust parodizálja, hanem a környezetét is, aki jó pénzért kiszolgálja. Egyszer röhögünk azokon, akik szolgamód kiszolgálják, és azon is, aki megpróbál egy önmaga teremtette komikus világban élni."

 

Nemcsák Károly igazgató a repertoár alakulásáról:

 

"Figyelembe kell vennünk, hol helyezkedik el ez a színház és milyen arculatot képvisel. Nem gondolom, hogy ennek a színháznak drámai színháznak kellene lennie, hiszen megfigyeléseink szerint a közönségünk elsősorban nem a drámai előadásokat kedveli. Az emberek a mostani elbulvárosodott világban kicsit felületesebben gondolkodnak. Ezért az egyik finom változtatásunk, hogy más típusú előadásokat is játszunk, például Molnár Ferenc, Csiky Gergely és Hunyady Sándor műveit. Úgy gondolom, hogy a színháznak tanítania, nevelnie kell, ezért olyan előadásokat mutatunk be, amelyek az életünk problémáival foglalkoznak – dráma vagy vígjáték formájában". Folytatást itt talál.

 

Az Úrhatnám polgárról képekben:

 

úrhatnám1

1.

 

úrhatnám2

 2.

 

úrhatnám3

3.

 

úrhatnám4

4.

 

úrhatnám5

5.

 

úrhatnám6

6.

 

úrhatnám7

7.

 

Molière: Úrhatnám polgár


komédia két felvonásban


Jourdain úr: Blaskó Péter 
Jordainné, a felesége: Béres Ilona 
Lucie, a lányuk: Kovalik Ágnes
Nicole, a szolgáló: Márkó Eszter
Cléonte, Lucie szerelme: Zöld Csaba
Covielle, az inas: Rékasi Károly
Dorimene grófnő: Fehér Anna 
Dorante gróf: Ujréti László 
Mufti, a zenetanár: Ömböli Pál
Tánctanár: Fila Balázs
Vívómester: Katona János
Filozófiatanár: Botár Endre
Szabómester: Láng József
Szabóinas: Blazsovszky Ákos

Továbbá:
Dobrányi Máté, Galambos Zsófia, Holczinger Szandra, Király Kitti,
Nádas Gábor, Pethő-Tóth Brigitta, Vári Kata


Díszlettervező: Szlávik István
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Zeneszerző: Benkő László
Koreográfus: Borbély Krisztina

Rendező: Csiszár Imre
 

süti beállítások módosítása