Egy nyughatatlan kalóz Kecskeméten - Fazakas Géza lesz MacVedel

Nyughatatlan lelkű kalóz történetét követhetik nyomon a gyerekek a kecskeméti Katona József Színházban. Muszty Bea és Dobay András MacVedel, a kalózkísértet című zenés mesejátékát Fige Attila rendezésében mutatják be február 11-én. A főpróba előtt a címszereplő, Fazakas Géza adott interjút.

geza

 

MacVedel életében adódhattak alkoholproblémák...

Fazakas Géza: És a halálában, hiszen 237 éve halott, ami elvileg megkönnyíthetné az ilyen jellegű problémák megoldását is. De nem! MacVedel nagy barátja a wiskynek. Ennél is nagyobb gond, hogy a lelke csak akkor lelhet nyugalmat, ha jó célra fordítja azt a temérdek kincset, amelyet életében elrabolt a gazdagoktól, hogy a szegényeknek adja. Ám hiába próbálkozik több mint 200 éve, egyelőre nem ért el látványos sikereket.

Ilyen nehéz jót tenni?

Fazakas Géza: Egyedül nem megy neki. Szerencsére akad két segítsége, két gyerek, akikkel nekiindulhat a küldetésnek. Méghozzá meséből mesébe, mert a mesebeli bűnöket csak a mesékben lehet jóvá tenni. Az első küldetés célja: Piroska megmentése a farkastól. Először a nagymamához kopogtatnak be azzal, hogy adná el a házat, és venne egy helyes kis lakást Piroskáék közelében, ami lányegesen megkönnyítené a logisztikát. Majd anyukát akarják rábeszélni az élelmiszer-szállítmány postai úton való továbbítására. Miután mindkettőnél kudarcot vallanak, a farkasnál próbálkoznak.

Célt érnek?

Fazakas Géza: Rá kell jönniük, hogy a mesét megváltoztatni nem lehet. A mesében a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz a büntetését, annak rendje módja szerint. Ebbe belepiszkálni nem lehet. Nem is érdemes. Amikor erre rájönnek, megtalálják azt a megoldást, amivel MacVedel is megmenthető lesz, persze csak miután rátalálnak kedvenc kocsmájában.

Otthonosan mozog a zenés műfajban?

Fazakas Géza: A gimiben volt egy zenekarunk, és nagyon jó szerepeket játszhattam például Apadlásban és A dzsungel könyvében. Ennek ellenére a prózai szerepkört jobban magaménak érzem. 


Tesztelte MacVedel dalait otthon? Hiszen ott közel van a célközönség.

Fazakas Géza: Mondanom sem kell, hogy a 9 éves fiam kívülről tudja az összes dalomat. Persze az igazi „teszt” a bemutató lesz. Nagyon sok energiát fektettünk a darab színpadra állításába. Barta Dóra, a balett kar vezetője remek koreográfiát készített, Fige Attila rendező pedig a maga friss, fiatalos gondolkodásával segítette, hogy látványos, intenzív, pörgő, élettel teli előadást mutathassunk be a gyerekeknek. 

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

süti beállítások módosítása