Rozsda lovag és a kísértet - Családi musicalt rendez Bozsik Yvette

Rozsda lovag és a kísértet címmel családi musicalt mutat be a Thália Színház Bozsik Yvette rendezésében. A darab premierjét február 22-én tartják.

Az előadás pénteki sajtótájékoztatóján Bozsik Yvette elmondta, a darab címszereplője, Rozsda lovag egy újrahasznosított fémlemezekből összerakott figura lesz. Nem szokványos hősről van szó, hanem olyan lovagról, aki kívülről erősnek tűnik, de nem mindig bátor, ugyanakkor tele van érzésekkel, és a félősebb gyerekek is tudnak azonosulni vele.


"A mese arról szól, hogy nem feltétlenül azok az igazi hősök, akik az erejükkel érnek el valamit - ésszel, tudással is lehet boldogulni. Mindenki más, nem kell egyformának lenni" - hangsúlyozta Bozsik Yvette.

 

rozsda1

Rozsda lovag és a kísértet - olvasópróba


Mint mondta, azóta foglalkozik gyerekszínházzal, amióta gyerekei vannak. Nagyobbik fia, Milán születése után egy csecsemőszínházi előadással indulva jutott egyre közelebb a gyerekszínházhoz, mindig a számukra épp aktuális problémát is beépítve a darabokba. Már akkor, amikor a Pöttyös Panni című előadást rendezte a Thália Színházban, felmerült, hogy színpadra állítsa a Rozsda lovagot, amelyben a groteszk karakterek fogták meg.


Szólt arról, hogy a produkció Vati Tamás tervezte díszletében is megjelenik az újrahasznosítás gondolata, hiszen fontos, hogy a gyerekek megtanulják a környezettudatos gondolkodást: Rozsda lovag ágya például egy szardíniás doboz, de egy nagy májkrémes konzerv is látható lesz a színpadon.


Egy német szerzőpáros - Jörg Hilbert és Felix Janosa - teremtménye Rozsda lovag, akinek dalokkal kísért kalandjairól eddig kilenc kötet jelent meg CD-melléklettel, három magyarul is a Gemini Gyerekkönyv Kiadónál. Bozsik Yvette felidézte, hogy a könyvsorozat első részét a székesfehérvári Vörösmarty Színházban korábban már színpadra állította.

 

lovag2

Rozsda lovag és a kísértet - olvasópróba


A rendező az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ahogy eddigi munkáira, erre az előadásra is jellemző, hogy egységében kezeli a táncot és a szöveget, továbbá a gyerekszínházban is folyamatosan új eszközöket keres. A produkció - amelyben társulata is színpadra lép - az óvodás és a kisiskolás korosztálynak szól.


Mint kiemelte: gyerekkorban fontos toleranciára tanítani a gyerekeket, ez a mese ebben segíthet, és talán a benne megjelenő kedves kísértettel a félelmet is képes oldani.


Az előadásban Mohai Tamás, Bánovits Vivianne, Egri Bálint, Szabó Győző, Vati Tamás, Vida Péter, Mészáros András, Gombai Szabolcs, Székely Szilveszter, Vislóczki Szabolcs, Hasznos Dóra, Szarvas Kriszta és Tóth Andrea szerepel. A Katona Mária fordításában látható történethez a jelmezeket Berzsenyi Kriszta tervezte, a zenei vezető Wagner Puskás Péter.

 

Képek az olvasópróbáról:

 

rozsda2

1.
 
rozsda3
2.
 
rozsda4
3.
 
rozsda5
4.
 
rozsda6

 5.

 

rozsda8

6.

 

rozsda9

7.

 

rozsda10

8.

 

rozsda11

9.

 

lovag1

10.

 

lovag3

11.

 

lovag5

12.

 

lovag6

13.

 

lovag7

14.

Fotó: Thália Színház

 

 

Forrás: MTI, Thália Színház

 

süti beállítások módosítása