Ivor Bolton a madridi operaház zeneigazgatója 2015-től

Ivor Bolton angol karmester tölti be a madridi operaház zeneigazgatói posztját a 2015/16-os szezontól.

A Teatro Real hétfői közleménye szerint az 55 éves dirigenssel ötéves szerződést írnak alá.

 

A világ egyik legelismertebb karmesterének számító Bolton 2004 óta a salzburgi Mozarteum zenekarának vezető dirigenseként tevékenykedik. Korábban többek között a Skót Kamarazenekart vezette mint első karmester.

 

Ivor Bolton

 

A madridi "királyi színházban" 2003 és 2010 között Jesús López-Cobos volt a zeneigazgató, távozása óta a poszt betöltetlenül állt, miután az akkori művészeti igazgató, Gerard Mortier megszüntette azt. Ivor Bolton meghívására a tavaly szeptemberben kinevezett új művészeti igazgató, Joan Matabosch tett javaslatot.

 

Az új zeneigazgatótól - a korábban López-Cobos vezetősége alatt kialakult rendszernek megfelelően - azt várják, hogy minden szezonban három operát, továbbá néhány hangversenyt dirigáljon az operaházban, melynek közleménye szerint Bolton munkájának magas művészi minősége, tapasztalata, valamint nemzetközi hírneve miatt esett a választás az angol muzsikusra. A Teatro Real szóvivőjének közlése szerint Bolton nagyon örült a felkérésnek.

 

Az angol karmester posztjának elfoglalása előtt többször is fellép még a madridi dalszínházban: Mozart Figaro házasságának dirigálásával például ő fogja megnyitni a 2014/15-ös szezont.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása