Jirí Kylián koreográfiája a Budapest Táncfesztiválra érkezik

A világhírű koreográfus, Jiří Kylián East Shadow című előadása lesz az idei Budapest Táncfesztivál 'sztárprodukciója'.

 

A Budapest Táncfesztiválról:

  

A Nemzeti Táncszínház által szervezett rangos táncéleti esemény 2014. április 22-29. között kerül megrendezésre a Várszínházban és a Fesztivál Színházban (MÜPA). A fesztiválprogramot ez alkalommal is a Magyar Táncművészek Szövetsége által szervezett Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére est zárja, ahol idén is kiosztják az Imre Zoltán díjakat. Az est rendezője Kiss János Kossuth-díjas, Liszt- és Hevesi-díjas balettművész, Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója.

A Várszínházban és a Művészetek Palotája – Fesztivál Színházban megrendezésre kerülő rangos táncéleti eseményt Jiří Kylián társulatának a Kylián Production-nak (NL) East Shadow című előadása nyitja majd.

 

Budapest Tancfesztival 2014

 

Az előadásról:

 

Jiří Kylián múlt évben állította színpadra az East Shadow-t az Aichi Triennale 2013-ra, művét pedig a 2011-es japán földrengés és cunami áldozatainak ajánlotta. Az előadás fő producerei az Aicsi Triennálé 2013 (Japán), Korzo Productions (Hollandia), Monte Carlo Dance Forum (Monaco) Társproducerek: Rolex (Japán), Tomoko Mukaiyama Alapítvány (Hollandia), Beckett Nemzetközi Fesztivál (Írország), Athéni Epidaurosz Fesztivál (Görögország).

 

113 Jiri Kylian - East Shadow
Jiří Kylián az East Shadow-ról:

„Az East Shadow(tragikomédia) alapkoncepciója Samuel Beckett és az ő abszurd színháza. De ugyanilyen mértékben alapul a mással vagy akár csak önmagunkkal való együttélésért folytatott küzdelmünkön, annak nehézségén (vagy lehetetlenségén). Az élet és halál színjátéka (élő előadás és film), és minden felismerések legcsodálatosabbika: minden, amit teszünk, teljesen értelmetlen. Ez az egyszerű tény azonban hatalmas erőt ad, hogy ezt az értelmetlenséget dühös elszántsággal szemléltessük. Mindez összességében tragikomikus élményt nyújt. Még élünk, s ezt meg akarjuk tapasztalni és másokkal is megosztani, annak ellenére – vagy talán éppen azért – hogy az egésznek nincs semmi értelme!”  

 

Jiri Kylian - East Shadow photo kylian production 
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a darabról:

Kimagasló szakmai kvalitásokkal rendelkező, érett emberi korban lévő előadóművészek jelenítik meg a míves koreográfus gondolatait, aki sokkal inkább a művészekben rejlő apró finomságokkal, belső jelek által felébredő finom hatásokkal dolgozik egy végletekig letisztult térben. Az East Shadow-t Roboz Ágnes mesternő ajánlotta figyelmembe, miután Kylián meghívta a darab házibemutatójára, amelyet barátai körében tartott a koreográfus.” 

 

114 Jiri Kylian - East Shadow
Mivel vár még a fesztivál?:


Az idei Budapest Táncfesztiválon fellép Boats Leaving/The Bench Quartet/ Rise című estjével a Doug Varone&Dancers (USA). A Szegedi Kortárs Balett e program keretében tartja a Tavaszi áldozat-ának budapesti bemutatóját, valamint programjukban lesz látható az Imígyen szól a Zarathurstra. Fellép a Duda Éva Társulat Flashback – Egy kiállítás képei, és a Budapest Táncszínház az Anna Frank naplója című bemutatóikkal. Bozsik Yvett Kojot című gyerekdarabját mutatja be a Budapesti Táncfesztiválon a PR-Evolution pedig Örök kikelet című premierjével készül. 


 

 

süti beállítások módosítása