Szabadtéri előadást tartottak a bukaresti zsidó színház épületéért

Szabadtéri színházi előadást tartottak Bukarestben az Állami Zsidószínház művészei, akik így akarták felhívni a hatóságok és a közvélemény figyelmét a januárban megrongálódott épületre - adta hírül kedden a román média.

rom-state-jewish-theatre

 

Az ingatlan tetőszerkezetének 30 százalékát egy erőteljes hóvihar tette tönkre januárban, így mintegy nyolcvan négyzetméternyi felületen keletkezett lyuk az Európa egyik legrégebbi jiddis nyelvű teátrumának otthont adó épületen, amely emiatt be is beázott.

 

Maia Morgenstern, a színház igazgatója felidézte, hogy a bukaresti önkormányzat már megszavazta az épület rehabilitációjára szükséges pénzt, de még nem kezdődtek el a munkálatok és ez a halogatás jelenti a veszélyt - idézte az Adevarul című napilap a színésznőt, aki egyebek mellett Mel Gibson amerikai rendező A passió című filmjében alakította Máriát. A színésznő szerint mindez érthetetlen, hiszen műemlék értékű épületről van szó.

 

Maia Morgenstern


A színház épülete egyébként már a hóvihar előtt is rossz állapotban volt.

 

 A zsidó színház társulata jelenleg más bukaresti színházakban játszik. Az igazgató reméli, hogy minél hamarabb visszaköltözhetnek a helyreállított épületbe.

 

Romániában mintegy 138 éves hagyománya van a zsidó színháznak. A bukaresti színház a varsóival együtt azon utolsó teátrumok közé tartozik Kelet-Európában, ahol jiddis nyelvű előadások is vannak.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása