Hallgatói ötletpályázat az Erkel homlokzatának grafikai megoldására

Hallgatói ötletpályázatot írtak ki az Erkel Színház homlokzatának grafikai megoldására – jelentette be szerdán a Magyar Állami Operaház.

 

Az Operaház közleménye:

Az Opera nemcsak az elmúlt évtizedek és a jelen, hanem a jövő művészei és alkotói felé is kiemelt figyelmet fordít. Az intézmény egyik küldetése, hogy lehetőséget biztosítson a felnövekvő muzsikus- és énekes generációnak, ám ezúttal messzebbre tekint: más művészeti ágakban tevékenykedő fiatalokat szólít meg.


Az „Erkel Színház homlokzatának grafikai megoldása” című hallgatói ötletpályázatot építészeti és képzőművészeti felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karával együttműködve írják ki. A felhívás szerint a feladat „az épület külső homlokzatának, annak vakolt felületeinek grafikai tervezése - geometrikus, absztrakt, vagy egyéb nonfiguratív grafikai megoldásokkal, úgy, hogy az épület funkciójával és az intézménnyel harmonizáljon.

 

erkel

Fotó: Nagy Attila, Operaház

 

Az épület megjelenésével kapcsolatos igény, hogy felkeltse a nézők figyelmét és érdeklődését az opera és a balett iránt és egyúttal az Erkel Színház megújulását „hirdesse”. Továbbá az épület tagolt tömegét egységesebbé, rendezettebbé tegye, a tavasszal megnyíló metrómegálló felől érkezők felé is „hívogató” homlokzattal forduljon az épület.” A pályázók egyénileg és csapatban is indulhatnak.


A bírálóbizottság és a kiíró a pályázati anyagban meghatározott grafikai terv összhangjára helyezi a hangsúlyt, az alábbi szempontok szerint: az épülethez való illeszkedése, imázsteremtő értéke, eredetisége, szakmai kidolgozottsága.


A bírálóbizottság elnöke Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója, tagjai: Zoboki Gábor DLA építészmérnök, Végh Endre grafikus, dr. Turkovics Mónika, az Opera marketing és kommunikációs igazgatója, Anger Ferenc művészeti igazgató, Kopek Gábor DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Dr. Somorjai-Kiss Tibor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Klobusovszki Péter DLA, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa, valamint Reményi Katalin, az Opera mb. műszaki igazgatója.


A pályaművek postára adásának határideje 2014. március 24., eredményének kihirdetése és a díjak átadása 2014. május 12-én lesz. Az ötletpályázatra beérkezett díjazott pályamunkákat május 12-től június 30-ig kiállítják az Erkel Színházban. A győztes pályázó 300.000 forint pénzjutalomban részesül, a további helyezett pályamunkákat a Magyar Állami Operaház 2014/15 évadra szóló Erkel színházi bérlettel díjazza.

Forrás: Operaház

 

süti beállítások módosítása