"Csak egy nyugodt zugra van szükségem" - Kocsák Tibor 60!

2014. február 13-án ünnepli 60. születésnapját Kocsák Tibor zeneszerző, zongoraművész, a Madách Színház zenei vezetője és a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. Alkotótársai is köszöntötték az Anna Karenina című előadás után.

Kocsák Tibor több mint ötven színpadi kísérőzenét, dalokat, sanzonokat és filmzenét, valamint tíz musicalt írt. Műveit bemutatták Finnországban, Japánban, Németországban, Romániában, Szlovákiában.



 

Főbb munkái:


 

A krónikás, Légy jó mindhalálig, A vörös malom, Anna Karenina, Utazás, Az ember tragédiája, Lugosi, Nana, Sok hűhó semmiért, Kiálts a szeretetért!, Hófehérke és a hét törpe, Édes bosszú, Abigél, Szegény gazdagok.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után lett a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, majd a Rock Színház állandó vendégkarmestere és háziszerzője. 1989-től a Madách Színház zenei vezetője.

 

kocsaktibor

 

Komoly szerepet vállalt többek között Kern-Hammerstein: Show-Boat, Auber: Fra Diavolo, Bernstein: West Side Story, Leigh: La Mancha lovagja, Noel Gay: Me and My Girl, Ebb - Cander: Cabaret, Chicago, Webber: Az Operaház Fantomja, Sondheim: Egy nyári éj mosolya, Schönberg: Nyomorultak, Bart: Oliver művek színpadravitelében.

Díjai:

 

Emerton-díj
Huszka-díj - Az év magyar zeneszerzője, 1995.
Erkel Ferenc - díj 2004.
Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) 2005.
Budapestért - díj 2009.

 

Hófehérke és a hét törpe:

 

 

Kocsák Tibor csudavilága:

 

Kocsák Tibor 2012-ben tartalmi partnerünknek, a Fideliónak nyilatkozott arról, hogy szeret leginkább dolgozni. "Van egy kis diktafon. Eszembe jut egy melódia vagy egy akkordmenet, azt feldúdolom. Sokat szoktam "cél nélkül", vagyis nem megrendelésre dolgozni. Sok ötlet jön, amikor a zongorám mellett "bütykörészek". Negyven-ötven órányi ilyen anyagom van. Nyáron, amikor a színházban és az egyetemen is szünet van, nyugodtan tudok írni, csak egy nyugodt zugra van szükségem...


Emellett nagyon sok beszélgetés, együtt töltött idő előzi meg a komponálást, a munkát. Élvezet egy új zenés színdarabot végigkísérni a nehezebb pillanatoktól a bemutatóig. Ez egy csudavilág. Amióta én ezt csinálom, mindig benne vagyok a bűvöletében. Biztos, hogy nem tudnék nyugodtan maradni otthon a zongorám mellett!" - mondta a zeneszerző, aki azt is elárulta, hogy valójában zongoraművésznek készült, pontosabban egyszerre végezte a zeneszerzői és zongoraművészi tanulmányait.

 

"A főiskola negyedik évfolyamán kaptam egy erős ínhüvelygyulladást, fél évig a hangszer közelébe se mehettem! Később aztán meggyógyult a kezem, de ez a gyulladás jelezte, hogy erős igénybevételnek nem tudok megfelelni. A zeneszerzés régóta foglalkoztatott, gyerekként komponáltam ezt-azt, zongoráztam, énekeltem a Rádió gyerekkórusában és az Operában is. Volt még egy negyedik vágyam is: karmester szerettem volna lenni. A gyerekkori vágyak közül csak az operaéneklésről kellett lemondanom, hiszen zongoraművészként fellépek, igaz, nem nagykoncerten, hanem kísérőként. Később pedig a karmesterség is megjött..." Folytatást itt talál.

 

Anna Karenina:

 



 

A Madách Színházban köszöntötték:
 
Kocsák Tibor születésnapjának előestéjén, 2014. február 12-én a Madách Színházban Miklós Tiborral közös műve, az Anna Karenina szerepelt műsoron, amelyet ezen az estén is ő vezényelt. Az előadás után a színpadon lepték meg a Madách Színház művészei.

Köszöntötték az alkotótársai, Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, Szerednyey Béla, az Anna Karenina előadás rendezője és ifj. Harangozó Gyula, a Hófehérke és a hét törpe című táncjáték koreográfusa. 
A meglepetés-köszöntésen Kocsák Tibor ajándékba kapott egy karmesterpálcát és az Anna Karenina bőrkötéses karmester-példányát. Erős Csaba zenei vezető, Kocsák Tibor munkatársa egyveleget írt Kocsák műveiből, amit a Madách Színház művészei adtak elő hatalmas sikerrel.
 

Boldog születésnapot!

 

 

Forrás: Madách Színház, Fidelio.hu, Színház.hu

süti beállítások módosítása