Hubay Miklós két egyfelvonásosát mutatják be Szegeden

Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem és Antipygmalion című egyfelvonásosait mutatja be pénteken a Szegedi Nemzeti Színház.


Sándor János Jászai-díjas rendező az MTI-nek kifejtette, hogy ma nagyobb divat a "rendezői színház", mint a "színész színház". Mint fogalmazott: Hubay Miklós színészóriásokra írt egyfelvonásosai rendkívüli önfegyelmet követelnek a rendezőktől, a művek színpadra állítása nem teszi lehetővé a szabad csapongást, pontos „megfejtést” követelnek az alkotóktól. A színészeknek azokat a gondolatokat kell tolmácsolniuk a közönség felé, amelyekért a darab megíródott, és nem a szabad asszociációkat a művek ürügyén vagy kapcsán.

 

hubay2

Király Levente és Fekete Gizi (fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI)


Sándor János hangsúlyozta, így nem véletlen, hogy e ritkán játszott műveket a színházak akkor veszik elő, ha megtalálják a két-két megfelelő színészt.


Az Ők tudják, mi a szerelem idősödő Hector Berliozát Király Levente, a Nemzet színésze alakítja, ifjúkori ideálját - akit évtizedek után feleségül akar venni - pedig Fekete Gizi játssza. Az Antipygmalionban a szobrász Bulcsú szerepében a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamást láthatja a közönség, elvált feleségét, Líviát Szabó Gabi alakítja.


A próbákkal töltött heteket „csupa játékként” élték meg az alkotók, emberekről, sorsokról beszélgettek, jellemeket alakítgattak, miközben egy színházi előadás készült – árulta el a rendező.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása