90. Übü király a Bázison - Sinkó Lászlóval ünnepel a Maladype

A Maladype közel 5 éve játssza az Übü királyt, ami a társulat nyitóelőadása volt a Mikszáth téri Bázison. Az Alfred Jarry által megálmodott „apokaliptikus bohóckodásra”, február 22-én, szombaton, 90. alkalommal kerül sor a 4 virtuóz színész - Jászberényi Gábor, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt - előadásában.

F 2010 01 1615 16 00
A Maladype interaktív színházi kísérleteinek részeként a 2009. december 19-i premiert egy rendhagyó próbafolyamat előzte meg. A nézők két hónap alatt, azaz az olvasópróbától a bemutatóig, lehetőséget kaptak arra, hogy ”aktív résztvevői” legyenek a rendező és a színészek közös munkájának és betekintést nyerhettek az alkotás legintimebb részleteibe is. Az alkotók szerint a nézők idővel játszótársakká, figyelmesen értékelő, inspiráló szemtanúkká váltak a színészek számára, és ötleteikkel, aktív közreműködésükkel a produkció részesei, az úgy nevezett Übü-család tagjai lettek. 

 

ubu katona2


Február 22-én, 19:00-kor az Übü király 90. születésnapján Sinkó László Kossuth-díjas színművész lesz a Maladype vendége, akit sokan „a legendás Übü papa”-ként ismernek. Sinkó László 1982-ben egyike volt a Katona József Színház alapítóinak, a társulatban 12 évig játszott. Az Übü királyt 1984. október 25-én mutatták be, vele és Básti Julival (Übü mama) a főszerepben. Az előadást 10 éven keresztül, összesen 230-szor játszották, és csak úgy, mint a Maladype Übüje, sok külföldi meghívást kapott. Sinkó László évekkel később így beszélt az Übü királyról: „Úgy készült, ahogy számomra az ideális színház készül. Elkezdtük a próbát, és nem volt semmi a színpadon, nem voltak jelmeztervek se. Nem tudtuk az elejét, hogy hogy fog kezdődni, és nem tudtuk a végét, hogy hogy fog befejeződni. Ez állati jó feszültséget ad az embernek, és még jobban megnyitja a fantáziát.”

 

F 2010 01 1615 39 35

A Maladype 90. előadása után közönségtalálkozót tart, ahol Sinkó László személyes élményeit eleveníti fel az 1984-es előadásról, Balázs Zoltán és a színészek pedig 30 évvel későbbi tapasztalataikról beszélnek, és arról, hogy Csehország, Románia, és Irán után a 100. előadást az Egyesült Államokban játsszák majd.

 

 

süti beállítások módosítása