8 millió eurós hiány a Burgtheaternél - Nyílt levelet írt a társulat

"Mi, a Burgtheater dolgozói, nem tudjuk teljességgel elfogadni, hogy színházunk katasztrofális anyagi helyzetéért egyedül a nemrég elbocsájtott gazdasági igazgató a felelős" - idézi a nachtkritik.de a bécsi színház dolgozóinak nyílt levelét, melyet Josef Ostermayer osztrák kultuszminiszternek címeztek.

burgtheater
A Burgtheater pénteki társulati gyűlésén - melyen a technikai és az adminisztrációs személyzet is részt vett - 83-an szavaztak a levél elküldése mellett 31 ellenében, 2 tartózkodással. A nyílt levél arra utal, hogy tavaly novemberben azonnali hatállyal elbocsátották állásából a Burgtheater helyettes vezetőjét, Silvia Stantejsky gazdasági igazgatót, azzal vádolva, hogy eltussolta a színház mintegy 8 millió eurós hiányát, miközben Matthias Hartmann igazgató azt állítja, semmit nem tudott az egészről.

A társulat levelében annak is hangot adott, hogy ahelyett, hogy a teljes vezetés vállalná a felelősséget a kialakult helyzetért, Matthias Hartmann hivatalba lépése óta azt hangoztatja, takarékossági okokból elképzelhető, hogy leépítések lesznek a színháznál, ami "méltatlan és gyáva kezelési módja a helyzetnek" - áll a levélben.

Hartmann válaszában hangsúlyozta: nagyon komolyan veszi a társulat levelét, nagyon sajnálja és mélyen érinti, hogy sok társulati tag számára nem sikerült egyértelművé tennie, milyen szakadatlan erőfeszítéssel harcolt az eddigiekben is a krízishelyzet megoldásáért.

 

Stantejsky minden vádat tagad, és pert indított az elbocsátása miatt. A Burgtheater teljes átvilágításának eredménye áprilisra várható.

 

Forrás: nachtkritik.de, österreich.at

Fordítás: Színház.hu

 

süti beállítások módosítása