Király Levente: "A színházban a 2×2 lehet néha 16"

Február 14-én mutatták be a szegedi színházban Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című egyfelvonásosát, melyben Király Levente az idősödő Berliozt alakítja. A Nemzet Színésze a Délmagyarországnak nyilatkozott a próbafolyamatról. Lapszemle.

A Délmagyarország cikkéből:

 

"Hubay Miklós egyfelvonásosa (...) Sándor Jánosnak jutott az eszébe. Évtizedek óta barátok vagyunk, sokat dolgoztunk együtt. Rettentő hálával tartozom neki, mert rendezőként tud bennem gondolkodni; mindig jól megdolgoztat, kiforgat, beforgat – ez a színjátszás lényege. Mindenkibe beleás, és addig nem nyugszik, amíg ki nem kaparja, amit akar. Hubay pedig fantasztikus író, akinek az élete sem volt piskóta. A drámáiban szereplő figurákat, vélt igazságukat, mindazt, amiben hittek, olyan mélységes emberismerettel, hitelesen tudta megírni, ami ritkaság. Mintha mindegyikben ő maga lenne benne" - fogalmazott a színész, aki 55 éve tagja a szegedi színház társulatának.

 

kiraly1

Király Levente az Ők tudják, mi a szerelem c. előadásban

 

A darab története szerint a zeneszerző Hector Berlioz 63 évesen elhatározza, feleségül kéri ideálját, az egyszerű polgári életét élő özvegy nagymamát, Estellát, akit a szegedi színházban Fekete Gizi alakít. "Gizivel mi már félszavakból is értjük egymást, ő az én színpadi feleségem. Valahogy a sors mindig úgy hozta, hogy jókat játszhattunk együtt, már ifjonc korunkban is. Szeretem, mert nagyon tehetséges, jó vele a színpadon, és értjük egymás lelkét is. Sok a tanulsága ennek a darabnak: rossz, amikor valaki megöregedve jön rá, hogy valamit máshogy kellett volna csinálnia az életben. A fiatalok már nem is értik Berlioz túláradó, romantikus szenvedélyét. Ebben a világban már minden csak a pénzről szól, még az emberi kapcsolatok is. (...) Berlioz arról beszél, hogy nem rózsavíz a szerelem, hanem vannak benne rejtélyek, amelyeket nem kell szégyellni. Az a lényeg, a szívben mi van. Berlioz (...) addig nem nyugszik, amíg Estella nem akar vele emlékezni. Amikor két öregember 48 év múltán így találkozik, végül emlékezniük kell. Annyi lehetőség van ebben a darabban! Szokásom szerint tartok a bemutatótól, és ilyenkor olyan állapotba kerülök, hogy szegény feleségem is nehezen visel el otthon. A félelemtől néha úgy viselkedem, ahogy egyébként soha nem szoktam. A sikert nem lehet matematikailag kiszámolni, mert a színházban a 2×2 lehet néha 16 vagy dupla 0 is. Csak reménykedni tudok, hogy a munka meghozza az eredményt, és most is lesz talán egy 10-esünk" - fogalmazott Király Levente.

 

 

kiraly3

Fekete Gizi és Király Levente az előadásban

 

"Engem már többször is visszaküldtek fentről; nem gondoltam, hogy ennyit és ilyen szerepeket játszhatok még. Úgy érzem, a színház szeretete, a belső tűz tudott visszahozni az életbe. A játék szinte megfiatalítja az embert. Amíg van mondanivalóm, addig érdemes folytatni" - mondta Király Levente.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása