„Áramlat a színházban” - Kísérlethez vár jelentkezőket az Örkény Színház

Március 29-én este 7 órától az Örkény Színházban, a Pillantás a hídról című előadáson a nézők egy különleges esemény részesei lehetnek. A színház egy pszichofiziológiai kísérletben vesz részt, melynek neve „Áramlat a színházban”.

Különböző eszközök (mobil EKG, EEG, kérdőívek) segítségével megmérik a színészi jelenlét hatását, intenzitásának változásait. A kísérlet Dr. Bárdos György és Simon Balázs színházrendező közös kutatási területe.

A kísérlet során mérik a színészek szívverését, és azt a változékonyságot, amellyel szervezetük az előadás folyamán a különböző helyzetekre reagál. A szívritmus-görbéken jól követhetően megjelenik, hogy mikor nyugodtabb, mikor feszültebb a színész – ezekből az adatokból következtetnek a kutatók az érzelmi állapotra. Ugyanekkor mérik a nézők reakcióit is, hogy mikor és miként követik fiziológiailag a színpadon történteket, a művészek által létrehozott érzelmi szituációkat. A kutatók arra kíváncsiak, hogy a nézőtéren az agy értelmi vagy az érzelmi rendszere segítségével fogadjuk-e be a színházi élményt, illetve hogy a két fajta befogadási mód közül mikor melyik működik aktívabban.

 

pillantás
Fotó: Gordon Eszter


Az Örkény Színház ehhez a kísérlethez várja nézők jelentkezését.

Az előadás 19 órakor kezdődik, a jelentkezőket 18 órára várják  a színházba, ahol kapnak egy karóra nagyságú műszert, amit az előadás közben viselniük kell. A műszert a mellkasra csatolják. Az előadás előtt és után pedig egy kérdőívet kell a jelentkezőknek kitölteni.

 

Hogyan tud jelentkezni a kísérletre?


Váltsa meg színházjegyét az előadásra (személyesen vagy interneten keresztül), majd küldjön egy e-mailt a vj@orkenyszinhaz.hu e-mailcímre március 3-ig, melyben feltünteti, hogy hova szól a jegye (oldal, sor, szék), a nevét, telefonszámát és az e-mailcímét.

Az Örkény Színház várja jelentkezésüket!

 

Forrás: Örkény Színház

 

süti beállítások módosítása