Hitelesnek vélt Shakespeare-portrékat mutatott be egy német kutató

Bemutatta Hildegard Hammerschmidt-Hummel német kutató William Shakespeare általa fellelt két portréját, amelyek szerinte élethű ábrázolásai az angol drámaírónak.


A fiatalkori és időskori képmásról készült fotókat az érdeklődők a mainzi egyházmegye és dóm múzeumában tekinthették meg. Az anglisztikát végzett szakértő szerint a portrék élethűen visszatükrözik Shakespeare arcának egyéni vonásait és betegségekből származó jellegzetességeit.


"Ezeket a jegyeket csak egy olyan művész ismerhette, aki az élő Shakespeare-rel ült szemben" - állította Hammerschmidt-Hummel. A kutató már 1995-ben feltűnést keltett azzal az állításával, hogy Shakespeare Darmstadtban őrzött halotti maszkja eredeti. Korszerű krimináltechnikai módszerekkel hasonlította össze a maszkról készült fotókat a drámaíró egyik mellszobrával. Akkor is, most is több ismert tudóstól kért szakvéleményt.

 

Hildegard Hammerschmidt-Hummel


A Shakespeare-kutatók körében alapvető kétségek vannak a tekintetben, hogy egyáltalán készültek-e hiteles portrék a drámaíróról életében. A mostani felfedezésnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy áprilisban ünneplik Shakespeare születésének 450. évfordulóját.


A fiatalkori képmás a kutató véleménye szerint 30 éves kora körül, irodalmi karrierjének tetőpontján ábrázolja Shakespeare-t. Hammerschmidt-Hummel ezt a képet "Wörlitz-portrénak" nevezi. Az anhalt-dessaui fejedelem egy angliai utazása során a 18. század végén kapta ajándékba Shakespeare egyik leszármazottjától, onnan hozta Wörlitzbe. 1945-ben a képmás a szovjet hadsereg kezére került, és azóta eltűntként tartják számon. A kutató egy fotó alapján elemezte a képet.


Az időskori képmás a szakértő szerint 50 éves kora körül, mintegy két évvel a halála előtt ábrázolja a drámaírót, aki utoljára ült modellt egy művésznek. Shakespeare teljes életnagyságban egy széken ül, és jobb kezével kutyáját simogatja. A német kutató egy 1824-ben megjelent könyvben bukkant a képre. A könyvet James Boaden angol drámaíró adta ki, és Shakespeare-portrék vannak benne. Ez a képmás egy rézkarc, amely a szakértő szerint egy Shakespeare életében festett időskori portré alapján készült. Hammerschmidt-Hummel ezt "Boaden-portrénak" nevezi.

 

A szakértő szerint különböző tudományágak képviselői megvizsgálták a portrékat, és megerősítették az ő kutatási eredményeit. "A képmások szemléletesen bizonyítják, hogy milyen kiemelkedő személyiséggel van dolgunk" - mondta Hammerschmidt-Hummel. Az általa felkért szakértők között volt több német tudós - a szövetségi bűnügyi hivatal egyik volt szakértője, egy nyugalmazott orvosprofesszor, aki a régi mesterek képein ábrázolt emberek betegségeit diagnosztizálja, egy másik nyugalmazott főorvos és halottimaszk-szakértő, egy, a reneszánsz képek röntgenfelvételeire szakosodott volt radiológus szakorvos és egy londoni állatorvos és író.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása