Újra az Átriumban az Eszter hagyatéka

A Márai Sándor regényéből készült Eszter hagyatékát az Átriumban játssza a Spirit Színház február 26-án, Huszárik Kata főszereplésével.

 

A Spirit ajánlója:


Főhősünk Eszter, a magányosan élő, középkorú nő, aki már nem sokat vár az élettől, de kiszámítható öregkor előtt áll. Egy nap táviratot kap az egyetlen szerelmétől (mert lehet egyetlenegy embert szeretni egy életen át, és lehetünk ahhoz hűek, aki hűtlen volt hozzánk). Lajos visszatér egy napra a városba, magával hozza a gyermekét és egy ismeretlen nőt. Eszterben felébrednek a régi emlékek és érzelmek, amelyeket maga sem tud pontosan meghatározni. Lajos érkezése a kisvárosi társaság tagjaiból (Eszter baráti köréből) különböző reakciókat vált ki. De abban mindenki egyetért, hogy Lajos egy gazember. Ez az utolsó látogatás, amely Eszter életét véglegesen megváltoztatja, választ ad azokra a félelmeire, amelyekkel nem mert élete során szembe nézni. Egy olyan világ tárul elénk, amelynek mindennap részesei vagyunk. A színészekben magunkra ismerünk – problémáinkra, félelmeinkre és emberi kapcsolatainkra…

 

Király Attila Huszárik Kata

 

Az Újvidékről érkezett fiatal rendező, Lénárd Róbert így nyilatkozott a Vajma.hu vajdasági lapnak:


Hogy nyúltál a Márai-szöveghez?
(...) Elővettem a regényt, ami egy pozitív sokk volt, lenyűgözött mennyire szűkszavú és pontos, egy nagy bomba, ami jön feléd és egyszer csak robban. Visszafogott próza, nincs túldramatizálva, nincs benne viktor hugós romantika, hanem hihetetlen erő és távolságtartó közlésmód. Ez tetszett meg. Ezt a visszafogottságot akartam felrakni színpadra.

(...) Talán ha én adaptálom, akkor olyan részeket is kifejtek, amelyek engem jobban érdekelnek, például a főszereplő, Lajos politikai működését, ennek során ugyanolyan kétszínű, mint Eszter kirablása során. Ebben a történetben iszonyú izgalmas, hogy van egy nagyon idealista sztori egy nagy, romantikus szerelemről, aminek az eredménye mégis csak az, hogy valakit kizsákmányolnak. Erről szól a darab, és ez a kombináció engem lenyűgözött. (...)


A darab címszereplője Huszárik Kata, akinek hosszú idő után ez volt az első szerepe...
A színház piszkosul eltalálta, hogy őt hívta erre a szerepre. Ő is tudja, hogy ez szinte neki van kitalálva. (...) Ő mindig játszani akar. Ez rá van írva.

 

(A teljes interjú itt olvasható.)

 

Sipos Vera Huszárik Kata

 

 

Márai Sándor:
Eszter hagyatéka
színmű egy részben

Eszter HUSZÁRIK KATA
Nunu, vidéki rokon ZSURZS KATI
Lajos, Eszter sógora KIRÁLY ATTILA
Éva, Lajos lánya SIPOS VERA
Tibor, a család barátja DÓZSA ZOLTÁN
Endre, közjegyző PERJÉS JÁNOS
Olga, elvált asszony VÁSÁRI MÓNIKA
 
Színpadra alkalmazta: Pataki Éva
Díszlet-jelmez: Árva Nóra
Rendezőasszisztens: Szalóky B. Dániel
Rendező LÉNÁRD RÓBERT

2014. február 26., 19 óra
Átrium Film-Színház

 

Forrás: Spirit Színház

 

süti beállítások módosítása