A Burgtheater sajnálja a Nemzeti távolmaradását

A Burgtheater sajnálja, hogy a Nemzeti Színház visszamondta részvételét a márciusi bécsi Magyarország Fesztiválon - közölte kedden az MTI érdeklődésére a bécsi színház sajtóirodája.


"Sajnáljuk, hogy a Nemzeti Színház vezetése a lemondás mellett döntött, hiszen az volt a benyomásunk, hogy Vidnyánszky Attila számára fontos volt a fesztiválon való vendégszereplés" - reagált a Burgtheater sajtóosztálya a Nemzeti Színház igazgatójának hétvégi bejelentésére.


A Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann ugyanakkor kedden délelőtt a fesztiválról tartott sajtótájékoztatón az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint úgy fogalmazott: "a patetikus formában közölt lemondás bizonyos értelemben a tények elferdítése, figyelmen kívül hagyva a fesztivál fő mondanivalóját".


Vidnyánszky Attila szombaton arról tájékoztatta levélben Matthias Hartmannt, hogy a Nemzeti Színház nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján a bécsi teátrum körül kialakult "bizonytalan helyzet" miatt.

 

Burgtheater

 

Az APA osztrák hírügynökség beszámolói szerint az osztrák ellenzéki pártok a Burgtheater vezetője, Matthias Hartmann lemondását követelik, miután kiderült, hogy 8,3 millió eurós (mintegy 2,5 milliárd forintos) hiány keletkezett a 2012/13-as évad költségvetésében, a társulat pedig bejelentette bizalmatlanságát a vezetővel szemben.


"Ebben a bizonytalan helyzetben a legmegnyugtatóbb döntés számomra az, hogy sem az általam vezetett intézményt, sem annak művészeit nem teszem ki annak, hogy a Burgtheaterben és az osztrák színházi életben dúló vitákban, botrányszagú eseményekben bármiféle eszközzé váljanak" - indokolta döntését a hétvégén Vidnyánszky Attila.


Az MTI-nek arra az írásban feltett kérdésére, hogy a pénzügyi és vezetői válság miképpen befolyásolja a fesztivál programját, a színház megerősítette: a költségvetési problémák az elmúlt évadot érintik. A most futó évad előadásainak anyagi feltételei biztosítottak, a Magyarország Fesztivál fontos része a színház idei programjának - közölték.


A Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann kedden délelőtt, a fesztivállal kapcsolatban meghirdetett sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztivál célja "nyilvánosságot teremteni olyan témáknak, amelyek ott (Magyarországon) kiemelten érdeklik a közönséget". Jászay Tamás színikritikus a keddi bécsi sajtótájékoztatón elmondta: a Burgtheater dramaturgjával, Andreas Erdmann-nal közösen összeállított program "ismert és kevésbé közismert" társulatok előadásaiból áll.


A bécsi Burgtheater március 14. és 20. közötti Magyarország Fesztiváljára független társulatokat és a Nemzeti Színház egy előadását is meghívták. A programban szerepel a Forte Társulat Kristóf Ágota A nagy füzet című regényének színpadi feldolgozásával, amelynek Horváth Csaba a rendezője. A Nemzeti Színháztól Vidnyánszky Attila egy rendezése, a Johanna a máglyán szerepelt volna. Meghívták továbbá Bodó Viktor Anamnesis című rendezését - a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkcióját - és a Krétakör társulat Korrupció című darabját, Gulyás Márton rendezését. Pintér Béla és Társulata a Szutyok című darabbal vesz részt a fesztiválon. A darabokat magyar nyelven, német feliratozással adják elő.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása