Fényevők - Ascher Gorkij-átdolgozása a Katonában

Maxim Gorkij A nap gyermekei című drámáját Radnai Annamária átdolgozásában, Ascher Tamás rendezésében mutatta be a Katona József Színház február 15-én.

 

 Kik azok a fényevők? - A szereplők szavaival:

 

 

 

A Katona ajánlója a darab elé:


A Fényevők olyan emberek, akik elhiszik, hogy másoktól eltérően, nekik elégséges eledel lehet a fény. Különc embercsoportot alkotva, a szellemi táplálék fensőbbségét hirdetik - ám gyakran azoknak, akik szívesen ennének kenyeret. E darab hőseit is a művészet, a tudomány ügyei kötik le, a világ jobbításáról vitáznak, az egész emberiséget akarják boldogítani - közben kusza szerelmi viszonyaikban vergődve, éppenséggel nem sok jót tesznek a közvetlen közelükben élőkkel. Bizarr helyzetek, félreértések sora vezet a józanodásig...

fenyevok1


Makszim Gorkij 1904 és 1906 között írta úgynevezett értelmiségi trilógiáját (Nyaralók, A nap gyermekei, Barbárok). E trilógia középső darabját Európa számos, rangos színházában játsszák napjainkban. A Katona József Színház a darab átdolgozott változatát mutatja be Kocsis Gergely, Fullajtár Andrea, Nagy Evin, Ónodi Eszter és Máté Gábor főszereplésével.

fenyevok8 

„Amikor az indulatok és a nyomor az utcára vitte az embereket" - interjú Radnai Annamária dramaturggal

A mű eredeti címe A nap gyermekei. Hogyan lett ebből Fényevők?

Két ok miatt változtattuk meg: az egyik az, hogy szerettük volna jelezni, hogy ez nem pont az a darab, amit Gorkij megírt, hanem egy átdolgozott változata. A másik, az eszmei ok pedig az, hogy a Fényevők bizonyos értelemben olyasmit jelent, mint amit A nap gyermekei – az emberek egy csoportja úgy véli, hogy egy magasabb kaszthoz tartozik, egy olyan lelki magaslaton áll, mely szerint közvetlen összeköttetésben áll a Nappal, illetve a fénnyel. Ám ami ezeknek az embereknek magasztos gondolat, az másoknak lehet, hogy csak humbug, szemfényvesztés, fényevés.

Hogyan került elő Gorkij műve és miért pont most rendezi meg Ascher Tamás?

Ez egy olyan klasszikus darab, amit nem most fedeztünk fel, már jó ideje ott lebegett a horizonton, mint egy olyan mű, melyet a színház bármikor elővehet. Gorkij több művével foglalkoztunk az elmúlt években (Barbárok, Kispolgárok) és nem akartunk Gorkij-torlódást előidézni. De csak idő kérdése volt, mikor kerül színre. Most mutatkozott egy jó szereposztás, és főleg, Ascher Tamásnak lett kedve megrendezni.

fenyevok10
Mikor játszódik a történet?

Nem a keletkezésének idejében, 1905-ben, hanem a 20. század második felében, kb. a 60-as és a 80-as évek közé helyezhető a világ, ami megjelenik a színpadon.

Mennyire aktualizáljátok az 1905-ben megírt művet?

Attól eltekintve, hogy megváltoztatjuk a cselekmény idejét, különösebben nem aktualizáljuk. Nagyon elevennek érezzük a darab problematikáját, központi kérdését, jelesül azt, hogy a nagyon jó szándékú értelmiségiek, kifinomult kultúrájú emberek, akik merőben egyenrangúnak érzik magukat a néppel, illetve a népet magukkal és a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszavának bűvöletében élnek, teljes mértékben el vannak idegenedve a néptől. Borzasztó nagy szakadék tátong az ő szép szavaik és finom viselkedésük, illetve a valóság között. Valós problémának tartom, hogy az értelmiség valóban érez-e empátiát, valóban tudja-e, hogy mi történik az úgy nevezett néppel. Úgy gondolom, ez egy elég időtálló probléma – mondhatjuk, hogy a francia forradalomtól kezdve létezik ez a helyzet: a társadalmi indulatok és érzelmek élére áll az értelmiség, de sokszor fogalmuk sincs, hogy mi zajlik le abban a tömegben, amely követőként áll mögötte.

fenyevok12

 

A történetben hogyan viselkednek a Fényevők, hogyan viszonyulnak a társadalom alsóbb rétegeihez?

A darabban megjelenik a kizárólag saját művészetével foglalkozó festő és a laboratóriumi kísérleteinek élő professzor – mindkettő elvakultan a munkájának él, csak abban különböznek, hogy az egyikük a társadalom javára akarja fordítani a munkája gyümölcsét, a másik viszont nem foglalkozik a követőivel és csak a maga kedvére alkot. Más kérdés, hogy a nép a professzor munkájának eredményét már nem képes kivárni – lázong, forr benne az indulat. A festő és a professzor, illetve a professzor húga, Liza fogalmaznak meg valamilyen állásfoglalást a társadalom két, élesen elkülönülő rétegének problémájával kapcsolatban. Gorkij ezt egy olyan korban írta, amikor az indulatok és a nyomor az utcára vitte az embereket – a Fényevőknek pedig fel kell készülniük, hogy erre mit lépnek majd. A hétköznapi problémák és érzések között vergődő emberek fontos, világot érintő gondolatait mutatja be az előadás, végül felteszi a kérdést, hogy hogyan segíthetnénk a társadalmi szakadékot áthidalni, de a választ nem adja meg: mindenki maga gondolkozzon a megoldáson.

 Az interjút készítette: Csikós Kornélia / katona.postr.hu

 
 Képek az előadásból:

 

fenyevok2

 1.
 
fenyevok3
2.
 
fenyevok4
3.
 
fenyevok5
4.
 
fenyevok6
5.
 
fenyevok7
6.
 
fenyevok9
7.
 
fenyevok11
8.
 
fenyevok13
9.
 
fenyevok14
10.
 
fenyevok15
11.
 
fenyevok16
12.
 
fenyevok17
13.
 
fenyevok18
14.
Fotó: Katona József Színház
 
Katona József Színház: Fényevők
 
Makszim Gorkij A nap gyermekei című művét fordította és átdolgozta: Radnai Annamária
 
Protaszov Kocsis Gergely
Liza, a húga Pálmai Anna
Jelena, a felesége Ónodi Eszter
Vagin Fekete Ernő
Csepurnoj Nagy Ervin
Melanija, a húga Fullajtár Andrea / Jordán Adél
Nazar Máté Gábor
Misa, a fia Tasnádi Bence
Jegor, lakatos Bezerédi Zoltán
Avdotya, a felesége Kiss Eszter
Trosin Ötvös András
Antonovna, dada Csoma Judit m.v.
Roman, házmester Lengyel Ferenc
Fima, szobalány Pálos Hanna
Doktor Vajdai Vilmos
Lusa, a szobalány Mészáros Piroska m.v./ Tóth Anita
 
Zenészek: Kovács Márton/Szakál Tamás, Némedi Árpád, Pagonyi András/Seres Vilmos/Szokolai Zoltán

Díszlet Khell Zsolt m.v.
Jelmez Szakács Györgyi m.v.
Fény Bányai Tamás m.v.
Zene Kovács Márton m.v./ Szakál Tamás
Dramaturg Radnai Annamária
Asszisztens Tiwald György
Rendező Ascher Tamás 

Bemutató: 2014. február 15. 19 óra
 
További előadások: február 16., vasárnap, február 21., péntek
március 2., vasárnap, március 7., péntek, március 22., szombat, március 30., vasárnap
április 1., kedd, április 17., csütörtök, április 29., kedd

 

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása