Jók vagyunk vagy sem? - Valló Péter Kávéháza Veszprémben

Megtartották Carlo Goldoni A kávéház című vígjátékának olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban. A rendező Valló Péter, a bemutatóra március 21-én kerül sor.

 gONzO Godzsa.Zoard ----0028

Fotók: Godzsa Zoárd

 

"Jók vagyunk-e mi emberek vagy sem? A felállított társadalmi rendeken, szabályokon túl mennyire fontosak számunkra az erkölcsi normák, a tradíciók? Többek között erre keresi a választ A kávéház. Állandó alkalmazkodásaink, kifogásaink és menekülésünk közben igazi társadalmi tükröt tart számunkra a darab, ami megmutatja, hogy a XVIII. századi világban ugyanolyan élesen vetődnek fel az említett kérdések mint ma" - erről beszélt Valló Péter rendező Carlo Goldoni A kávéház című vígjátékának olvasópróbáján.


A Kossuth-díjas művész nem először állítja színpadra a darabot, mint mondta: folyamatosan érdekli ez a mű, mindig igyekszik új rétegeit kibontani, ezért is fordíttatta újra Sediánszky Nórával. A veszpérmi feldolgozásban a mai korba helyezi a történetet és a játékteret is ennek megfelelően teremti meg. Ugyanis Valló szerint A kávéház ma is arra hívja fel a figyelmet, mint Goldoni idején, hogy az erkölcsi romlás, rombolás és a rend széthullása most is körülöttünk zajlik, még, ha nevethetünk is rajta.

 

 gONzO Godzsa.Zoard ----0019

 

Valló Péter az elmúlt hat évben rendszeresen rendezett a veszprémi színházban, ahol mindig ő választja meg, hogy mit állít színpadra. Elve amióta pályára került változatlan: nem a nézők kegyeit akarja keresni, de azt szeretné, ha vele együtt a közönség is foglalkozna azokkal a kérdésekkel, amelyeket az egyes produkciók vizsgálnak.


Ahogy azt az olvasópróbán megfogalmazta: ma sokszor a könnyebb ellenállás felé mozdulnak el a színházak, hiszen a nézők tetszését a telt házakkal azonosítják. "Sok helyen dolgozom az országban, ismerem a fővárosi és a vidéki színházak kínálatát, és úgy látom, hogy Veszprém kivételezett hely az alkotók és a nézők számára is. A teátrum komoly múlttal rendelkezik, nagyon magas a bérleteseinek száma, ezért is lehet sokkkal bátrabb a színház műsorpolitikája, mint másutt,  és ez eredményezheti azt is, hogy az elmúlt időszakban több fajsúlyos előadás kerülhetett itt színpadra és a közönség jól fogadta azokat" - fejtette ki Valló Péter.

 

  gONzO Godzsa.Zoard ----0032


Carlo Goldoni
A KÁVÉHÁZ
vígjáték két felvonásban

Fordító és dramaturg: Sediánszky Nóra

RIDOLFO, kávéház-tulajdonos: OBERFRANK PÁL
DON MARZIO, nápolyi nemes: SZALMA TAMÁS
EUGENIO, kereskedő: HAUMANN MÁTÉ
FLAMINIO, Leandro gróf álnéven: KŐRÖSI CSABA
PLACIDA, Flaminio felesége: KÉRI KITTY
VITTORIA, Eugenio felesége: TROKÁN ANNA
LISAURA, táncosnő: LASS BEA
PANDOLFO, játékterem-tulajdonos: NYIRKÓ ISTVÁN
TRAPPOLA, pincér: MÁTÉ P. GÁBOR
BORBÉLYSEGÉD: BÉCSI KAMILLA
ELSŐ PINCÉR, a fogadóból: GESZTESI MÁTÉ
RENDŐRPARANCSNOK: HÁROMSZÉKI PÉTER

Díszlet: VALLÓ PÉTER
Jelmez: BENEDEK MARI
Szcenikus: PERLAKI RÓBERT
Ügyelő: SZENTMIKLÓSI ILDIKÓ
Súgó: PÁPES MÓNIKA
Rendezőasszisztens: PÉTI KRISZTINA
Rendező: VALLÓ PÉTER

Bemutató: 2014. március 21. Veszprémi Petőfi Színház

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Usz: Színház.hu

 

süti beállítások módosítása