1 történet 3 porondon - Verebes István és A Cirkuszhercegnő az Operettben

Március 7-én mutatja be az Operettszínház Kálmán Imre A Cirkuszhercegnő című operettjét, amelynek librettóját Verebes István fordította és értelmezte újra, illetve ő is állítja színpadra a darabot. A mű újjászületéséről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót az alkotók.

„Régóta várat magára, hogy az Operettszínház bemutassa a Cirkuszhercegnőt - ez a pillanat most érkezett el. A néző teljesen jogosan arra számít, hogy egy olyan darabban, ami a cirkusz világában játszódik látványos cirkuszi mutatványok is lesznek - hogy ez így lesz-e, a bemutatón kiderül. Mindenesetre A Cirkuszhercegnőt úgy igyekszünk bemutatni, hogy egyszerre legyen tradicionális, ugyanakkor  korszerű és izgalmas. Hogy ez a mutatvány sikeres legyen, felkértük az operett szövegkönyvének átdolgozására és a darab rendezésére Verebes Istvánt, akinek a Mágnás Miska rendezését már 12 éve sikerrel játsszuk” – kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. A direktor kiemelte, hogy zeneileg is egy különleges módon felépített műről van szó, fantasztikus finálékkal.

 

Cirkuszhercegno sajttaj 1 

„Míg a Mágnás Miskánál egy hagyományos operett rendezésére kértek fel, addig A Cirkuszhercegnőnél egy „korszerű” előadást kért tőlem Kerényi Miklós Gábor. A feladat nem volt egyszerű, hiszen egy meglévő, hagyományos zenei konstrukcióba, bele kellett szerkesztenem egy új történetet. Sokat gondolkodtam azon, hogyan valósíthatnám ezt meg úgy, hogy az operett szerkezetének és világának hagyományait megőrizzem. Én magam ugyanis nem szeretem azokat az előadásokat, ahol a közönség nem azt a darabot kapja, aminek a címe a színlapon szerepel , hanem valami mást” – árulta el Verebes István, aki fél éven át dolgozott a Kálmán operett átiratán. „Be kell vallanom, az elmúlt napokban nyugodtam meg, mert azt láttam a színpadon, amit megálmodtam” – mondta Verebes István.

 

A rendező által megálmodott világ és egyedi cirkuszi légkör megteremtésében nagy segítségére volt Tihanyi Ákos koreográfus, aki számos musical siker után, A Cirkuszhercegnővel mutatkozik be az operettek világának.

Tihanyi Ákost világszínvonalú koreográfusnak tartom, akivel nagyon harmonikus volt a közös munka. Tökéletesen megvalósította azt, amit én igyekeztem kicsit zavarosan elmagyarázni – pontosan tudta mire gondolok. Az előadásban nagy szerepe van a kórusnak – Tihanyi Ákos már –már egyfajta mozgásszínházat generált általuk” – magyarázta a rendező, aki hozzátette, egyértelműen a görög dráma ihlette, hogy a kórusnak kiemelt szerepet szánt. „Egy olyan előadást terveztem, ami jellemeket, érdekeket, pozíciókat, feszültséget feltételez”.

 

Cirkuszhercegno sajttaj 2 

A darab szereplői közül többen már dolgoztak együtt Verebes Istvánnal, így Lehocky Zsuzsa is.” Mindig nagyon boldog vagyok, amikor egy nagyoperettben szerepelhetek, büszke vagyok, hogy Istvánnal dolgozhatok, akivel régen együtt játszottunk a Cigányszerelemben is és hatalmas sikerünk volt. Remélem, hogy ez a közös munka is hasonlóan eredményes lesz. Pista igazán empatikus, én pedig igyekszem neki megfelelni” - fogalmazott Lehoczky Zsuzsa, aki Carla Schlumbergert alakítja a Cirkuszhercegnőben, kettős szereposztásban Felföldi Anikóval.

 

Cirkuszhercegno sajttaj 5 

A „kevésbé szimpatikus” Sergius Wladimir szerepében Stohl András és Mészáros Árpád Zsolt lép színpadra. A rendező, Verebes István hangsúlyozta Stohl András, bár sok helyen játszik és népszerű színész, mégis igen nagy alázattal illeszkedett be az Operettszínház társulatába.

 

Mészáros Árpád Zsolt akkor kezdte színészi pályafutását Nyíregyházán, amikor Verebes István volt az ottani színház direktora. „Így láttam, hogy honnan hová jutott, és örülök, hogy újra együtt dolgozhatunk” – mondta Verebes István a színészről. Mészáros Árpád Zsolt pedig hozzátette, hogy első operett szerepét pont Verebesnek köszönheti: „A nehéz, kevésbé szerethető szerepeket is el kell játszania valakinek, de ez a munka nem csak erről szól, egy nagyon szép találkozás Verebes Istvánnal, akinek az első operett szerepemet köszönhettem, még Nyíregyházán, ahol a Mágnás Miskába kellett beugranom Baracsnak. A mostani szerepemben pedig fel kellett nőni István rendezői koncepciójához, amelyben a színpadon az emberábrázolás dominál”.

 

 

Cirkuszhercegno sajttaj 4 

A táncos-komikus szerepben, Toni Schlumbergerként Peller Károly és Szabó Dávid látható. Peller Károly szintén nem először dolgozik Verebes Istvánnal, aki már a Mágnás Miskában is rendezte. Peller Károly a rendezőhöz hasonlóan kiemelte Tihanyi Ákos munkáját: Ákos kiváló koreográfiákat talált ki számunkra, kifejezetten a színpadi szituációkhoz, a mi karaktereinkhez  - többek közt ezekért a táncokért is érdemes lesz megnézni a darabot” – vélte a színész. 

 

Szabó Dávid és Peller Károly szubrett párjai Kékkovács Mara és Szendy Szilvi lesznek, Miss Mabel szerepében. „Nagyon sajnáltam volna, ha Kálmán Imre ezen gyöngyszeme kimarad a pályafutásomból. Külön örülök neki, hogy Mabel szerepében bátran botladozhatok, orra eshetek, hiszen a karakter egy olyan kötéltáncos lányé, aki állandóan leesik a sodronyról” – nyilatkozta Szendy Szilvi.

 

Cirkuszhercegno sajttaj 3 

A Fedorát alakító két primadonna Fischl Mónika és Bordás Barbara először dolgoznak együtt Verebes Istvánnal. Életem egyik legkedvesebb, legizgalmasabb próbaidőszaka. Fedora alakja különbözik a többi Kálmán szereptől, egy kicsit zárkózottabb, tekintélyesebb nőt kell alakítanom, aki annyira nem adhatja ki a szívét, mint mondjuk Szilvia A Csárdáskrálynőben vagy mint Marica.  Igazából az volt számomra nagy feladat ebben a szerepben, hogy visszafogjam magam, hogy tartózkodóbb legyek. Ugyanis egy déli virtusú ember vagyok” – vallotta be Fischl Mónika.

  

A titokzatos Mister X kettős szerepében Vadász Zsolt mellett Homonnay Zsolt látható, aki elárulta, hogy Verebes István nagy hatással volt rá, a közös munka során pedig olyan szakmailag meghatározó élményben volt része, mint még soha.

„Az olvasópróba után István azzal fogadott bennünket, hogy neki ez a szöveg, még mindig nem tetszik. Nem olyan, ahogyan ő ezt az íróasztalnál elképzelte, a mi szánkból már teljesen másként hangzik, más értelmet nyernek a szavak, a mondatok. Azt mondta, látja hol vannak a hibák, így neki ezzel a szöveggel még dolga van, nyugodtan menjünk haza, ő pedig dolgozik még rajta, úgy, hogy az ránk illeszkedjen. Eddigi pályafutásom alatt még nem fordult elő, hogy nem nekünk, színészeknek kellett ráéreznünk a szövegre, hanem a szöveg írója mondja: ’ én nem voltam elég ügyes, adjatok még egy kis időt’. Ez fantasztikus üzenetet hordozott számomra, eddig soha nem találkoztam ilyen hozzáállással” – állítja Homonnay Zsolt.

  

Ami Mister X-et illeti, a művész egy modern Batmanhez hasonlította a figurát. „Mister X  titkot hordoz. Nem mutatja meg az igazi arcát, különböző cirkuszokban lép fel, soha nem marad sokáig egy helyen, azt a benyomást kelti, mintha valamit keresne, kutatna. Közben kettős életet él: civilben konzulként tevékenykedik, és természetesen van a másik énje, amit senki nem ismer. Nagyon izgalmas figura, aki valóban kora Batman-je, csak ő nem Gotham City-t menti meg, hanem a saját lelki békéjét keresi, és azt a nőt, akit egyszer nagyon szeretett – mert az a szerelem azóta sem múlt el.”

 

A Cirkuszhercegnő története március 7-én az Operettszínház színpadán, három porondon bontakozik ki: egy cirkuszi porondon, egy szentpétervári palota, illetve egy bécsi hotel porondján, ahol nem csak Mister X és Fedora különleges találkozásnak lehetünk majd tanúi, hanem a régi klasszikus operettek és mai modern életszemlélet randevújának.

 

Kodova Michaela / Színház.hu Fotó: Budapesti Operettszínház, Gálos Mihály Samu

 

süti beállítások módosítása