A kutya különös esete az éjszakában - Londoni sikerdarab a Centrálban

A Centrál Színház március 8-án mutatja be Mark Haddon és Simon Stephens A kutya különös esete az éjszakában című darabját.

kutya

 

Ajánló az előadás elé:


A darab egy különös detektívtörténet: a 15 éves Christopher egy brutális gyilkosság nyomára bukkan, és úgy dönt, nyomozásba kezd. A szálak egyre messzebbre vezetnek, és lassan a kamaszfiú egész élete átalakul. A nyomozást egyszerre könnyíti és nehezíti, hogy Christopher különleges, zárt világban él - az ő számára mást jelentenek a külvilágból érkező jelek, és másképpen értékeli őket, mint a kortársai, vagy akár a családja. A matematika és a fizika bűvöletében él, egy matekzseni, aki űrhajós akar lenni, mert odafönt kevés az ember, és legerősebb érzelmi kötődése vélhetően a fehér patkányához van.

 

kutya4

 

 

A prímszámok és négyzetes hatványok világából lassan előkeveredik a kamasz, akinek terveznie, döntenie és önállósodnia kell. Innentől kezdve Christopher története egybecseng a világ összes tinédzserének történetével - előbb-utóbb mindenkinek elő kell bújnia a védelemből és elindulnia a felnőtté válás útján. Christophert ezen az úton olyan felnőttek kísérik, akik már régen megérkezhettek volna, de elkéstek. A darab során számukra is eljön a pillanat, amikor kénytelenek lesznek felvállalni a felelősséget a saját életükért.

 

Chirstopher világa ugyan szokatlan és ismeretlen, de a mindannyiunkra leselkedő világ is az. Még sincsen annyi különbség közöttünk, mint gondolnánk. 

 

kutya2


Mark Haddon regénye, A kutya különös esete az éjszakában a 2000-es évek elején világsikert aratott. Úgy beszélte el egy Asperger-szindrómás fiú nyomozását és történetét, hogy az egész könyvben egyetlen egyszer sem írta le az autista vagy Asperger szót. 

A darabváltozatot a tavalyi évadban mutatták be Londonban, ahol igazi szakmai és közönségsiker lett: az összes londoni színházi díjat besöpörte, és csak hónapokkal előre lehet rá jegyet szerezni.

 kutya3

 

 

Mark Haddon - Simon Stephens:
 
A kutya különös esete az éjszakában
 
felnőtté válás egy részben
 
Fordította: Baráthy György

Christopher Boon: Kovács Krisztián
Ed Boon: Scherer Péter
Judy: Pokorny Lia
Sarah: Szilágyi Csenge
Mrs. Alexander: Borbás Gabi
Roger: Schmied Zoltán
Mrs Shears: Botos Éva
Punk lány: Ágoston Katalin
Peters tiszteletes: Papp János

Díszlettervező: Takács Lilla
Szcenikus: Barkovics Zoltán
Jelmeztervező: Zelenka Nóra
Dramaturg: Baráthy György
Súgó: Fodor Marianna
Ügyelő: Kele Gábor
Rendezőasszisztens: Vándor Veronika

Rendező: Puskás Tamás

Bemutató: március 8. 19:00, Centrál Színház
 

süti beállítások módosítása