Vidnyánszky: "Nem aktuálpolitikai kérdésekben foglalok állást az előadásaimmal"

A Nemzeti Színház igazgatóját a Népszava kérdezte. Lapszemle.

A Népszava cikkéből:

 

A kárpátaljáról származó igazgatót először arról kérdezték, mit gondol az Ukrajnában kialakult helyzetről. "Az ellentétek kibékíthetetlennek tűnnek (...) A barikádokon lévők is úgy gondolják, hogy bizonyos értelemben nincs kiút, kilátástalan a helyzet. Ukrajna keleti része soha nem fog Európa felé közeledni, nyugati fele pedig történelmi tapasztalatai alapján nem lelkesedik az orosz befolyásért" - mondta Vidnyánszky Attila.

 

vidnyanszky a

Fotó: Pályi Zsófia / Origo

 

Az igazgató véleményét a Heti Válaszban megjelent Választás 2014: több társulat beszállt a kormányellenes politikai csatározásba című cikkről is kikérték, melynek szerzője szerint bizonyos budapesti színházakban - így a Vígszínházban, a Radnótiban és a Katonában - aktuálpolitizálás folyik, és az alkotók nyíltan kampányolnak a kormány ellen. "Engem is meglepett, hogy milyen sok előadásban foglalkoznak efféle témákkal. De ettől a tények tények maradnak. Engem három előadásban is megidéznek, kifiguráznak, gúnyolnak (...) Vannak, akik aktívan részt vesznek a kampányban" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

 

Vidnyánszky elismerte, hogy ő maga is használ aktuálpolitikai utalásokat rendezéseiben - például a Johanna a máglyán-ban, ahol liberális, illetve baloldali uniós képviselőket idéz meg a színpadon, vagy a Bolha a fülbe című előadásban, ahol az eredetileg párizsi kuplerájt Brüsszelbe helyezte. Azonban úgy gondolja, ezek a megoldások mégsem hasonlítanak Mohácsi János, vagy Gergye Krisztián előadásainak megoldásaira. "Elfogultan, egyoldalúan vélekednek és foglalnak állást Magyarországról, mások pedig egyenesen dühödten acsarkodnak ránk. A Johannában elhelyezett aktuálpolitikai fricskának a személyemet is érintő, de elvi motivációi is voltak: több európai lapban megtámadtak, de arra nem adtak lehetőséget, hogy válaszoljak (...) Én nem aktuálpolitikai kérdésekben foglalok állást az előadásaimmal, hanem egy értékrend, mégpedig a konzervatív, keresztény értékrend mellett teszem le a voksot. Én nem viszem a színpadra se Mohácsit, se Gyurcsány Ferencet, nem gúnyolódom testi adottságaikon. Ilyen nálam nincs, és nem is lesz (...) Úgy gondolom, az Európai Unió egy óriási lehetőség (...) De kétségbeejtő, ahogyan ma irányítják ezt a szervezetet. A piaci, az adminisztratív szemlélettel nem tudok kibékülni. Nem lehet úgy közös jövőt építeni, hogy éppen a kulturális sokszínűséget, a nemzetek mással össze nem hasonlítható jellegét akarják felszámolni, hogy mi magyarok, csak másodrendű polgárai lehetünk az uniónak" - fogalmazott.

 

Az igazgató arról is beszélt, hogy mi volt az oka annak, hogy a Nemzeti lemondta a bécsi Burgtheater magyar fesztiválján való szereplést. "Kint járt Bécsben a Nemzeti műszaki gárdája, hetekig folyt a Johanna adaptálásának előkészítése a két színház között (...) Még azt is mondtam a munkatársaimnak, hogy mivel március 15-re esett volna a vendégszereplés, bocskaiban kokárdával akartam megjelenni (...) Olyan konferenciát szerveztek a bécsiek, amelyen egyedül képviseltem volna a konzervatív oldalt és velem szemben legalább nyolcan ültek volna a függetlenek közül. Hiába kértem a Burgtheater igazgatóját, hívja még meg legalább a pesti Operaház, vagy valamelyik magyar vidéki nemzeti színház igazgatóját, vagy a másik színházi szervezet vezetőjét, Hartmann kitérő választ adott. De én még így is vállaltam a vitát. (...) kiderült, hogy a Burgtheater közel 50 millió eurós költségvetéséből hiányzik 8,3 millió, hogy az igazgató a rokonait nevezte ki vezető pozíciókba. Bebizonyosodott, hogy Hartmann morálisan megkérdőjelezhető figura. Keltette ellenünk a hangulatot, eljött Pestre kioktatni bennünket, miközben a saját háza táján nem tud elszámolni az általa vezetett intézmény pénzeivel (...) Európa egyik legjobban dotált színháznak a kasszájából akkora összeg hiányzik, amekkora a Nemzeti Színház több mint két éves teljes költségvetése. És ennek a színháznak a vezetője papol nekünk arról: mit, hogyan kell európai módon csinálni? (...) Ha elmegyünk Bécsbe, legitimáltuk, erősítettük volna Hartmann pozícióját" - mondta az igazgató.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása