Operát éneklő számítógépen dolgoznak kutatók

Operát éneklő számítógépen dolgoznak japán és osztrák kutatók.

A Bécsi Telekommunikációs Kutatóközpont (FTW) és a japán Nemzeti Információs Intézet (NII) közös projektje keretében Bécsben professzionális operaénekesekkel készítenek felvételeket, amelyek adataiból operaéneklő szintetizátort fejlesztenek ki - közölte pénteken az FTW.


Az énekesek Mozart, Lehár Ferenc, Strauss és Rossini darabjait éneklik fel, a felvételek a legfontosabb női és férfi hangfekvésekben készülnek. A zenét és az éneket külön rögzítik, hogy el tudják távolítani a tiszta énekadatokból az akusztikus jellemzőket, például az alapfrekvenciát, amely alapvetően szükséges a modellezéshez.

 

operal


Mivel a modellezés nyelvfüggő, csak német nyelvű vagy németre fordított operákat rögzítenek. A műveket úgy választották ki, hogy lefedjék a "lírai-drámai" és a "gyors-lassú" kategóriákat. 

 

"Az általunk kifejlesztett új generációs szintetizátor természetesen  nem fogja helyettesíteni az operaénekeseket, de hasznos lehet a dalelemzés, a zeneoktatás és az elektronikus zene számára" - mondta el Michael Pucher projektvezető, az FTW munkatársa. A szakértők célja, hogy olyan módszert fejlesszenek ki, amely segítségével az operaének a lehető legélethűbben, akár érzelmi töltettel együtt is szintetikusan "előállítható" lehet.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása