Ötéves kora óta játszik - Pápai Erzsi színésznő 80 éves

Pápai Erzsi Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja február 25-én lesz nyolcvanéves.

erzsip

 

Az Utolsó vacsora c. filmben

 

"A Moszkva tér című filmben egy unokáját egyedül nevelő, az ifjúság bohóságait bölcs megértéssel tudomásul vevő nagymamát játszott. A legemlékezetesebb mégis akkor volt, amikor egyetlenegyszer nem törődött az unokájával. Rendszerváltási eseményeket nézett a televízióban. A fiatalembert leküldte ebédelni a Pajtásba. Egy korszak, egy nemzedék mentalitása ült az arcán. Nem volt benne állásfoglalás, csak feszült érdeklődés. Csak figyelt. Mint aki számára nagyon fontos, ami történik. Az, ami éppen elmúlik." (Zappe László / Népszabadság)

 

erzsi

 

A Stuart Mária Erzsébet királynőjeként


Pápai Erzsi pályájáról:


Pályafutását gyermekszínészként kezdte, 1937-1945 között Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott, nyolcévesen már Nemecsek volt A Pál utcai fiúkban, 1949-ig a Munkás Kultúrszövetség rádióműsoraiban szerepelt. Ma is azt állítja, életében két főiskolát végzett: az elsőt Lakner bácsinál, majd a "rendes" Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1953-ban, 19 évesen korengedménnyel végzett. Diplomájának megszerzésétől egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Színház művésznője volt, amikor az intézmény Örökös Tagjává választották.

 

erzsi2


Fiatalon főként naivaszerepeket, később hiteles, gondosan kidolgozott karakterszerepeket alakított nagy drámai erővel és humorral, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Major Tamás, Egri István, Babarczy László, Iglódi István, Marton Endre, Zsámbéki Gábor, Vámos László, Taub János. A Bánk bánban volt Melinda és Izidóra is, a Csongor és Tündében Ledér és Ilma, Móricz Rokonok című darabjában Linát, a Nem élhetek muzsikaszó nélkülben Pepi nénit játszotta. Legnagyobb sikerét Erzsébet királynőként aratta a Stuart Máriában, a hatvanas évek végén, olyan partnerekkel, mint Váradi Hédi és Bessenyei Ferenc. Ő maga pályafutása egyik legnagyobb kihívásának Margit királynét tartja Shakespeare III. Richardjában: huszonöt évesen játszotta el a szerepet, amelyet ráadásul beugróként, egy éjszaka alatt kellett megtanulnia.

 

erzsi1

 

Az első előadás végén, miután lement a függöny, összeesett és mentő vitte el, de aztán még kétszázszor állt Margitként a színpadon. Egy beugrásnak köszönhette férjét is: a Fehér Klára-darab szerepét három nap alatt tanulta meg, ebben nagy segítségére volt partnere, a nála három évtizeddel idősebb Ráday Imre. A két színész egymásba szeretett, s Ráday haláláig éltek együtt, közös előadóestjük is volt.

 

erzsi4

 

A Moszkva térben


Sok filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például a Gyurkovics fiúk, a Föltámadott a tenger és 2001-ben a Moszkva tér. Művészetének elismeréséül 1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1988-ban Érdemes művész lett. 2001-ben a Magyar Filmszemlén a legjobb női epizódszereplő díját kapta a Moszkva tér című filmben Boci mamaként nyújtott alakításáért.

 

papayerzsi2

 

Pápai Erzsi a Moszkva térről:

 

"Néhány éve az egyik lakótársunk rendező szakos unokájának filmjében, a Moszkva tér címűben játszottam egy öregasszonyt. Nem egy nagy átalakulás, gondolhatod. Mégis, én, aki ötéves korom óta játszom színpadon, korengedménnyel jártam és már 19 évesen diplomáztam a színművészetin, ötven éven át léptem fel a Nemzetiben, és világéletemben lezser voltam, elbizonytalanodtam a kamera előtt. Meg tudom én ezt még csinálni? Színésznőnek számítok én még?"

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása