"Én két családban élek" - Mácsai Pál újra indul majd az Örkényért

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója adott interjút a HVG-nek. A színész-rendező elmondta, újra pályázik az Örkény igazgatói posztjára, és nagyobb bajnak tartja, ha rendezőként nem tudja letenni bevált eszközeit, mint azt, ha leváltják. Lapszemle.

 

A hvg.hu cikkéből:

 

"Kicsit érzelmesen, de nem túlozva azt lehet mondani, hogy én két családban élek. A színháziban és otthon. És mindig az otthon jár pórul. Lehet persze javítani az arányokon, és sokat számít, hogy azt érzik-e otthon, hogy ők nem fontosak, vagy azt, hogy nekem is hiányoznak, és mindent megteszek azért, hogy velük is legyek. De ennek nincs hibátlan kimenetele" - mesélte az interjúban Mácsai Pál.

Az Örkény igazgatója elmondta, ő és a náluk dolgozó rendezők sem ódzkodnak a társadalmi kérdésektől, sőt, azzal szeretnek foglalkozni, ami összefügg a jelenünkkel. "De a napi politikai gesztusoknál azért bonyolultabban gondolkodunk a színpadon. Az, hogy valakit nem színházszakmai, hanem világnézeti okokból támadnak, nagyon régi, nagyon jól ismert gesztus. Épp ezért annyira elkeserítő, és elutasítandó" - hangsúlyozta.


Macsai PalFotó: Fazekas István, hvg.hu


"Soha nem volt olyan, hogy valamit félelemből ne mutattunk volna be, vagy ne úgy mutattuk volna be, ahogy gondoltuk. Én szeretem azt hinni, hogy a munkánk minősége megvéd minket az ilyen támadásoktól, akkor is, ha kimondjuk, amit gondolunk. Nem tudhatom, hogy így van-e, de mi a jövőben is ki fogjuk mondani, ez nem rendszerfüggő, nem kormányfüggő, ez a művészet feladata és egyedül helyes attitűdje. Szuverénnek kell lenni, ami azt is jelenti, hogy néha nem tetszel. Sőt, még azt is jelenti, hogy néha senkinek sem tetszel. Nagyon sokféle rizikó van a színházban. És, noha a politikai rizikó a leghangosabb, érthető módon erről írunk-beszélünk legtöbbet, messze nem ez a legfontosabb. Ha az ember a szakmai kíváncsiságát követi, és nem külső igényt, akkor néha olyan előadás is ki fog kerülni a kezéből, ami keveseknek tetszik, amit a közönség utasít el. Akkor kell igazán erősnek lenni, mikor a szakmai, az esztétikai kísértések jönnek elő. Például, ha nem vagy hajlandó letenni a bevált eszközeidet, mert félsz a tehetséged határaitól, vagy félsz a közönségtől. Ez nagyobb baj, mint ha attól tartasz, hogy leváltanak" - szögezte le Mácsai Pál.

A direktor elmondta, újra pályázik az Örkény igazgatói posztjára. Úgy látja, a társulatban van dinamika és fejlődőképesség. "A jövő attól függ, hogy a következő öt évben sikerül-e megvalósítani, amit még akarunk. De nem célom, hogy igazgatóként menjek nyugdíjba" - tette hozzá.

A kérdésre, mennyire kell a bulvár, így felelt: "Nagyon. Egy városnak szüksége van szórakoztatóiparra. A kérdés csak az, hogy ez állami, adófizetői forintokból valósuljon-e meg. Szerintem ne. De annyi támogatást egy musical színház is kapjon, hogy meg tudjon élni a piacról. Ne hagyják megfulladni. Ami pedig a vígjátékot illeti, a közönségnek és a művészeknek is szükségük van rá. Az életnek is szüksége van rá. Az olyan színház, ahol nincs komédia, pusztító. Rosszabb, mint ahol csak vígjáték van. Itt is csak a hogyan számít." 

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása