Az ördög próbája - Improvizációkból született darab Marosvásárhelyen

Az ördög próbája címmel, színészek improvizációiból született darabot mutat be március 2-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a román Radu Afrim rendezésében.


A rendező a hétfői, marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta, ilyen jellegű előadásokat Romániában általában csak a független színházi körökben szoktak bemutatni, de tudta, hogy Marosvásárhelyen jó a társulat, amelyet olyan színészek alkotnak, akik nyitottak, jól improvizálnak és szeretnek játszani - írta az Agerpres hírügynökség és a maszol.ro hírportál.


A darab munka közben született meg a rendező, a színészek, a dramaturgok együttgondolkodásának eredményeként. Romániában még szokatlan ez a fajta színház, amelyben a rendező nem egy leírt szöveggel dolgozik, hanem hagyja magát a színészek által inspirálni, és olyan történetet hoz létre, amely munkafolyamat során a közös munkából, kreativitásból születik - mondta Afrim.

 

az ordog probaja

 

Az így létrejött darab cselekménye egy napjainkban élő nagyon gazdag emberről szól, aki a gyerekkorát a szocializmus éveiben élte, születésnapja egy napra esett Nicolae Ceausescu diktátoréval, ezért az övét soha nem ünnepelték meg, míg neki a diktátort éltető verseket kellett szavalnia. A vasárnap bemutatásra kerülő előadás díszletét Bartha József, a jelmezeket Cristina Milea tervezte, a koreográfiát Gavriliu Andrea jegyezte, a darab zenéjét Vlaicu Golcea szerezte.


Szintén Marosvásárhelyen jelentette be hétfőn Ion Caramitru, a Román Színházi Szövetség (UNITER) elnöke, hogy április 28-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal és a Maros megyei önkormányzattal együtt szervezik meg az erdélyi városban azt a gálaműsort, amelynek keretében a román színházi szakma legfontosabb díjait osztják ki. A román közszolgálati televízió által élőben közvetített négyórás műsorra a marosvásárhelyi Kultúrpalotában kerül sor, amelynek tavaly ünnepelték a századik évfordulóját. A román színházi szakma harmadik alkalommal tartja Bukaresten kívül ezt a nagyszabású rendezvényt.


Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi színház vezérigazgatója korábban az MTI-nek elmondta: a marosvásárhelyi színháznak az utóbbi években elért szakmai eredményei és a nézőszám-növekedés is predesztinálta az intézményt arra, hogy otthont adjon az UNITER-gálának. Hozzátette: a gála jó alkalom arra, hogy jobban bekerüljön a köztudatba a szecessziós stílusban épült és nemrég önkormányzati támogatásból felújított Kultúrpalota, amely Románia és a térség egyik legszebb közművelődési létesítménye.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása