Eszenyi Enikő marad a Vígszínház igazgatója

Szerdai ülésén döntött a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megbízásáráról a Fővárosi Közgyűlés. A színház vezetői posztjára a jelenlegi igazgatót, az egyedüliként pályázó Eszenyi Enikőt választották. A megbízás 2015. június 30-ig szól.

A Fővárosi Közgyűlés 29 igen, 1 nem szavazattal, 2 tartózkodással hosszabbította meg Eszenyi Enikő megbizatását. A főváros december 3-án írta ki az új, második pályázatot a Vígszínház vezetői posztjára, miután a közgyűlés az előzőt eredménytelenné nyilvánította, arra hivatkozva, hogy egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottság többségének támogatását (Eszenyi mellett Balázs Péter pályázott a teátrum élére).

 

Eszenyi Eniko

Fotó: Kallos Bea, MTI

 

Eszenyi Enikő előző megbizatása 2014. január 31-én járt le. A Fővárosi Közgyűlés korábban úgy döntött, hogy amennyiben a pályázati eljárás január végéig nem zárul le, az új ügyvezetővel való jogviszony létesítéséig Eszenyi Enikőt bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

 

Eszenyi Enikő pályázatát 8 tagú szakmai bizottság véleményezte. A szakmai bizottság tagja volt a színházművészeti bizottság delegáltjaként Fekete Péter, a békéscsabai színház vezetője; Jordán Tamás színész, rendező, a szombathelyi színház igazgatója; Solténszky Tibor dramaturg és Vasvári Csaba színész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke. A Vígszínházat Csöre Gábor színész képviselte. Rajtuk kívül a minisztérium egy és a fővárosi önkormányzat két képviselője volt a bizottság tagja. Jordán Tamás és a munkáltatói jogkör gyakorlójának egyik képviselője nem tudott részt venni a pályázó meghallgatásán.

 

A pályázatot véleményező bizottság január 23-i ülésének jegyzőkönyve szerint a szakmai bizottság tagjai Eszenyi pályázatát "korrektül megírt, végrehajtható, szakmailag támogatható pályázatnak értékelik", a Vígszínház képviselőjének véleménye szerint a társulat nagy része támogatja Eszenyi Enikőt.


A jegyzőkönyv szerint a pályázó a mai gazdasági helyzethez igazítva reálisan, tényszerűen és számszerűen vázolta fel a két színház - a Víg és a Pesti - működtetésével kapcsolatos elképzelését, amelyben fontos szempont, hogy az ifjúságnevelés, a nézővé nevelés és a színház dolgozóinak továbbképzése is hangsúlyt kapott.
Összességében a szakmai bizottság tagjai Eszenyi Enikő pályázatát támogathatónak értékelték. A szakmai bizottság hat jelenlévő tagja a pályázatot 2 tartózkodás mellett 4 igen szavazattal támogatta.


Eszenyi Enikő Nyitott színház - Hagyomány és továbbgondolás című pályázatának előszavában leírja: az augusztusban beadott, hosszabb időtartamra szóló pályázatát időarányosan szeretné megvalósítani. Elkötelezett korábban megfogalmazott színházeszménye mellett, ezért előző pályamunkáját csak annyiban módosította, amennyiben a két pályázat között eltelt négy hónap eredményei és változásai indokolttá tették. Azóta jó néhány tervük megvalósult és új elképzelések, nemzetközi és hazai együttműködések születtek, ezeket az új pályázat tartalmazza.

 

Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása