Hangjátékok készítését is támogatja a Médiatanács

Magyarországi és határon túli rádiósok is jelentkezhetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának hangjátékok készítését támogató pályázatára, amelyet első alkalommal hirdetett meg a testület 50 millió forintos keretösszeggel - tájékoztatta a hatóság kedden az MTI-t.


A Cserés Miklós rádiós rendezőről elnevezett pályázatra egy- vagy kétrészes, részenként ötvenöt perces hangjáték tervével, vagy öt-tízrészes, részenként 15-25 perces sorozat szinopszisával lehet jelentkezni. A hangjáték születhet eredeti ötletből vagy magyar irodalmi, gyermekirodalmi művek felhasználásával.


A jelentkezők hangjátékpercenként legfeljebb 20 ezer forintos támogatást kaphatnak, ugyanakkor a magyar szépírók ösztönzése céljából rádiós szövegkönyv írására további egymillió forint számolható el, vagyis az alkotások, időtartamuktól függően 2-6 millió forint közötti támogatásban részesülhetnek - ismertette az NMHH.

 

orson-welles-radio

 

Az elbíráláskor előnyben részesülnek a megváltozott rádióhallgatási szokásokhoz igazodó, dinamikus, eredeti, nyelvileg gazdag, színvonalas megoldások, amelyek kortárs irodalmi, gyermekirodalmi művekre és zenére épülnek. Ugyancsak előnyt jelent a korszerű hangzáskép, a kidolgozott, világosan követhető történetfűzés. A médiatanács a szinopszisok és a pályázatok értékelésére rádiós, irodalmi és színházi szakemberekből, dramaturgokból álló bírálóbizottságot kér fel, de a testület már a felhívás összeállításakor is szakemberekkel konzultált.


Az eljárás többszakaszos: a szinopszisokat március 17-ig lehet benyújtani, a sikeres jelentkezőknek április 22. és május 9. között konzultációt tartanak. Az eredményesen szereplők szeptember közepén adhatják be teljes pályázati anyagaikat, amelyek támogatásáról a Médiatanács október 28-ig hoz döntést.


A nyerteseknek 2015. június 30-ig kell elkészíteniük a hangjátékokat, amelyeket ezután országos vagy a legalább félmilliós vételkörzettel rendelkező körzeti rádiókban mutatnak be.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása