Színműírói díjat alapítottak Philip Seymour Hoffman emlékére

Színműírói díjat alapított barátja, Philip Seymour Hoffman emlékére David Bar Katz. Az évi 45 ezer dollárral járó elismerést az írót megrágalmazó The National Enquirer finanszírozza egy peren kívüli megegyezés eredményeként - írta a The New York Times.


A lap keddi cikkében részletesen beszámol a díj alapításának körülményeiről: az Enquirer három nappal az Oscar-díjas színész halála után egy állítólag Katzzal készített interjút közölt, amelyből az derült ki, hogy Katz és Hoffman szeretők voltak, a színész halálának előestéjén együtt kokainoztak és Katz sokszor látta barátját heroinozni. Katz a The New York Timesnak elmondta: sohasem nyilatkozott az Enquirernek, Hoffman sohasem használt kábítószert a jelenlétében, éppen ellenkezőleg: gyakran beszélt neki arról, mennyire szeretne megszabadulni a függőségétől.


Kiderült, hogy az Enquirer egy magát az író David Katznak kiadó másik férfit szólaltatott meg, és az ő nyilatkozata nyomán jelent meg a rágalmazó írás.

 

Katz a The New York Timesnak elmesélte, hogy 15 éve ismerte meg Hoffmant filmes barátain keresztül, de akkor váltak közeli barátokká, amikor gyerekeik ugyan abba a Greenwich Village-i iskolába kezdtek járni.

 

philip-seymour-hoffman-david-bar-katz

Hoffmann és Katz


Hoffman halála előtti utolsó SMS-ét Katznak küldte, amelyben kérte, hogy menjen át hozzá kosármeccset nézni. Katz csak késő este olvasta el az üzenetet és már nem érte el a színészt. Másnap ő találta meg lakásában, halálát valószínűleg kábítószer-túladagolás okozta. Az író szerint barátja nyilván azért akarta, hogy átmenjen, mert józan akart maradni, hiszen a jelenlétében nem nyúlt drogokhoz.


"Nem azért háborított fel a cikk, mert azzal vádolt, hogy meleg vagyok - színházi emberek vagyunk, kit érdekel. De hazudott a drogokról és úgy állított be, mintha elárultam volna a barátomat, kiadtam volna a titkait" - mondta Katz. Az író ügyvédje, Judd Burstein nyomban keresett nyújtott be a lap ellen, amely két nap múlva visszavonta a cikkét és bocsánatot kért Katztól. Az ügyvéd a magát az írónak kiadó férfi ellen is pert akar indítani.


Három héttel a rágalmazó cikk leközlése után, kedden Katz létrehozta az Amerikai Színműíró Alapítványt (American Playwriting Foundation), amely évente egy még meg nem jelent drámát jutalmaz 45 ezer dollárral. Hoffman elkötelezett művészi útkeresésének emlékére az elismerés a Relentless Award (Hajthatatlan Díj) elnevezést kapta. 
A díjat az Enquirer és annak kiadója finanszírozza. Burstein nem árulta el pénzügyi részleteket a peren kívüli megállapodásról, de annyit elmondott, hogy az összeg elegendő lesz az eljövendő években a jutalom kiosztására.


Katz, aki személyesen semmiféle pénzügyi kártérítésre nem tartott igényt, azért döntött a színműírói díj mellett, mert mint mondta: sokszor beszélgettek arról, milyen tragikus, hogy a színműírók nem tudnak megélni a munkájukból. A díjat odaítélő válogatóbizottságban Katzon kívül Eric Bogosian, John Patrick Shanley és Jonathan Marc Sherman írók vesznek részt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása