Újabb három fővárosi színház ellenőrzése zárult le

Újabb három fővárosi teátrum - a Madách, a Thália Színház és a Trafó - ellenőrzése zárult le: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a közszolgáltatási szerződésekben meghatározott feladatokat teljesítették, a társaságok likviditása stabil volt, hiányosságokat a leltározásra és a számlarendre vonatkozó szabályok betartásánál tártak fel.

 

Két színházi társaság esetében nem volt megfelelő az önköltség-számítási szabályzat - olvasható az ÁSZ MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében, melyben felidézik: az Állami Számvevőszék az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése keretében fővárosi és vidéki színházaknál végez ellenőrzéseket. Korábban hat fővárosi teátrum ellenőrzése zárult le, ezeket a jelentéseket január 30-án hozták nyilvánosságra.

 

szamvevoszek

 

Az ÁSZ a színházi társaságok 2008-2012 közötti működésének ellenőrzésekor alapvetően azt értékelte, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat, valamint a színházak betartották-e a közszolgáltatási szerződésben vállalt feladatokat és a színházak a vagyonnal történő gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.
A jelentések megállapításai szerint a Fővárosi Önkormányzat mindhárom színházi társaság esetében biztosította a közfeladat-ellátást. A leltározásra vonatkozó előírások azonban az önkormányzat vagyonrendeleteiben nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően szerepeltek.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft.-nél a számlarendben és a leltározási szabályzatnál tártak fel hiányosságokat a számvevők, a Madách Színház Nonprofit Kft.-nél és a Thália Színház Nonprofit Kft.-nél pedig emellett az önköltség-számítási szabályzat nemlelt meg mindenben a jogszabályok előírásainak. E két utóbbi társaságnál az önköltség-számítási szabályzatok nem tartalmazták az általános költségek felosztási módját, a Thália esetében a szabályzat nem tért ki a társulat bérének és járulékainak legalább a produkció színreviteléig történő felosztási módjára sem. Szintén a Thália Színház esetében a bizonylatkezelés területén is tártak fel hiányosságokat a számvevők.

Az ÁSZ a budapesti főjegyzőnek és a színházi társaságok vezetőinek fogalmazott meg javaslatokat a feltárt hiányosságok miatt, ezek alapján az ellenőrzötteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása