Anyám, Kleopátra - Ausztriában rendez Alföldi Róbert

Az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben tartják a Bartis Attila Nyugalom című regénye alapján készült Anyám, Kleopátra című darab német nyelvű bemutatóját március 29-én Alföldi Róbert rendezésében. 

A Nemzeti Színház volt igazgatója a bemutató alkalmából az előadásról és a magyar kultúrpolitika helyzetéről is nyilatkozott az APA osztrák hírügynökségnek.


Arra a kérdésre, hogy miért éppen a Sankt Pölten-i tartományi színházban lesz a bemutató, Alföldi Róbert elmondta: Bettina Hering, a színház vezetője kereste meg és kérte fel a darab rendezésére. A korábbi, Garas Dezső rendezésében színpadra vitt változathoz képest most egy újabb és merészebb feldolgozás készült - jegyezte meg a rendező.

Arra a felvetésre, miszerint a darab egy tipikus magyar történetet dolgoz-e fel, Alföldi Róbert azt válaszolta, hogy az emberi kapcsolatok, a szeretetnek az a formája, amely elveszi a szabadságot, egyetemes jelenség. A politikai környezet, amely ezt okozza, beleszűrődik az emberi kapcsolatokba és ez nem csak magyar jellegzetesség - tette hozzá a rendező. Bartis Attilának a darab alapjául szolgáló, A nyugalom című regényét ugyancsak Alföldi filmesítette meg 2008-ban.


AlfoldiFotó: Éder Vera


Alföldi Róbert kifejtette: most át kell élnie, hogy Magyarországon a politika újra átszövi a hétköznapokat. A rendező az interjúban úgy vélte, hogy egy diktatúrában "és egy olyan hatalmi rendszerben, amely a diktatúrához közelít", a módszerek megegyeznek.

Úgy vélte: Magyarországon minden másképpen gondolkodót, aki kritikus szemmel figyeli az országot, "megbélyegeznek", csak azok kapnak esélyt, akik a hatalom gondolkodásmódjával egyetértenek. Hozzátette: "egzisztenciális félelmek vannak azzal kapcsolatban, hogy akit balliberálisnak bélyegeznek, azok nem kapnak majd munkát". A kulturális életben uralkodó közhangulattal kapcsolatban azt mondta: "nem vagyunk túl hangosak, nem kérünk szót, holott most kiáltani kéne".

Alföldi Róbert elmondása szerint hálás azért, hogy sokat rendezhet külföldön, de számos kérdés mellett az is foglalkoztatja, mit jelent egy rendezőnek egy másik kultúrában élni, sikerül-e a külföldi munkái alkalmával olyan hiteles és komoly produkciókat színpadra vinnie, mint a Nemzeti Színházban eltöltött öt éve alatt.

Arra a kérdésére, mi a véleménye arról, hogy a Nemzeti Színház lemondta a márciusi bécsi Magyarország Fesztiválon való részvételét, a rendező azt válaszolta: erről kevés információ áll rendelkezésére, ezért nem tudja megítélni.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása