Esterházy Péter-estet tartanak a Müpában

Esterházy Péter első ízben lép a Művészetek Palotája színpadára március 17-én, a nagy érdeklődésnek köszönhetően új helyszínen, a Fesztivál Színházban.

 

Esterházy lesz a vendég - Ajánló az est elé:

 

A Literárium kortárs írókat bemutató sorozatában egy világirodalmi rangú, nemzetközi mércével mérve is élvonalbeli író lép színpadra, aki legalább annyira népszerű külföldön, mint idehaza. Esterházy Péter nagy hatású, megkerülhetetlen, korszakos életműve külön fejezetet kíván minden irodalomtörténeti kézikönyvben, mégis - a róla szóló könyvtárnyi szakirodalom dacára - könyvről könyvre új kihívások, szellemi kalandok elé állítja, váratlan meglepetésekkel ejti rabul a szakmát és az olvasót egyaránt. Noha az íróknál nem feltétlenül kritérium, Esterházyt metsző okossága, műveltsége, lebilincselő észjárása, eredendő természetessége és finom, artisztikus humora remek színpadi emberré teszi, aki megejtő személyiségével számtalan szereplés után is minden alkalommal lefegyverzi, magával ragadja a publikumot. Az est zenei részéről az íróhoz több szálon kötődő Budapesti Fesztiválzenekar Kortárs Zenei Együttese gondoskodik.

peter

 

A Literárium sorozatról:


2012-től kezdődően a Művészetek Palotája a magyar és a közép-kelet-európai irodalmak reprezentatív centrumává szeretne válni, így kortárs irodalommal bővítette kínálatát. Tervei közt szerepel a világirodalom legizgalmasabb, legismertebb szerzőinek rendszeres meghívása is, ám első lépésként az irodalmi est Magyarországon eddig ismeretlen, új formájának létrehozását célozta meg. A kortárs magyar irodalom – valamilyen szempontból „renitens”, szabálytalan, mégis ma már megkerülhetetlen –szerzői köré épülő, havonta jelentkező tematikus sorozat az írók által meghívott meglepetésvendégek, állandó szereplők, s a társművészetek (zene, vetítés, színpadi jelenet stb.) folyamatos bevonásával hozza közelebb a legjobb magyar írókat az olvasókhoz. Ismétlődő elemek és estről estre változó, egyedi megoldások, rögtönzések, kreatív ötletek sorával bizonyítva, hogy egy kortárs irodalmi est igenis lehet egyszerre igényesen színvonalas és szórakoztatóan közönségbarát. A sorozatszerkesztő Keresztury Tibor hol Novák Eszter, hol Harsányi Sulyom László rendező segítségével teremti meg a semmivel össze nem hasonlítható élményt.

 

Az estről részletesen:

 

Az est időpontja: 2014. március 17. 20:00 - 22:00,  Fesztivál Színház
Közreműködik: Budapesti Fesztiválzenekar Kortárs Zenei Együttese 
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor 
Műsorvezető-házigazda: Jánossy Lajos 
Rendező: Novák Eszter  

 

 

süti beállítások módosítása