Megerősítették: Pénzügyi visszaélések történtek a Burgtheaterben

Megerősíti a felügyelőtanács végleges jelentése a gyanút, hogy okirat-, bizonyíték- és mérleghamisítás, pénzmosás, valamint hűtlen kezelés okozta az osztrák nemzeti színháznál, a Burgtheaternél kialakult pénzügyi válságot, és minden felelősséget a pénzügyekért felelős volt igazgatóhelyettesre hárít.

A Bécsben csütörtökön sajtótájékoztatón ismertetett jelentés szerint Silvia Stantejsky, a botrány kitörésekor, tavaly november 18-án azonnali hatállyal elbocsátott igazgatóhelyettes "átláthatatlan könyvvitellel" elleplezte a Burgtheater valós pénzügyi helyzetét, és "olyan áttekinthetetlen, centralizált környezetet" teremtett maga körül, amelyben lehetetlen volt bármiféle belső kontroll.

 

A rendszer lényege az volt, hogy az igazgatóhelyettes maga előtt görgette az adóssághegyet, amelyet minden évben az elszámolás napján különféle trükkökkel tüntetett el - mondta Georg Springer, a felügyelőtanács, egyben az osztrák állami színházakat működtető holding elnöke. Stantejskyt már feljelentették az államügyészségnél, amelynek most a jelentést is átadják - közölte az elnök.

 

burg

 

Springer és a színház művészeti igazgatója, a német Michael Hartmann a botrány kezdete óta már többször is hangoztatta, hogy egyszerűen nem volt módjuk hamarabb felfigyelni az üzelmekre. Hartmann hozzátette azt is, hogy amikor ő 2009-ben a színházhoz került, Stantejsky már évek óta a teátrumnál dolgozott, a lehető legjobb volt a híre, és úgymond nem volt oka kételkedni a tisztességében.

 

A pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatos vádak a 2008 és 2013 közötti időszakra vonatkoznak, amikor Silvia Stantejsky volt a színház üzleti ügyekért felelős vezetője. A megvádolt igazgatóhelyettes váltig tagadja bűnösségét, és panaszt tett elbocsátása ellen. A végleges felügyelőtanácsi jelentés csütörtöki közzététele után az APA osztrák hírügynökségnek nem sikerült elérnie őt.

 

A politikusok közül elsőként az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) reagált a jelentésre, annak szerinte "szemlátomást az az egyetlen célja, hogy minden felelősséget az elbocsátott pénzügyi igazgató nyakába varrjon".

 

A közelmúltban derült ki, hogy a 2012/13-as évadban 8,3 millió euró hiány keletkezett a színházgazdálkodásában, emellett be kell majd fizetni akár ötmillió euró adóhátralékot is.


A felügyelőtanács elnöke szerint a teátrum működését nem veszélyezteti a kialakult helyzet, ám a felhalmozódott adósság törlesztése hosszabb időt vesz igénybe.

 

A továbbiakban a számvevőszék vizsgálja az osztrák nemzeti színház pénzügyeit.

 

A világ második legrégebbi prózai színháza, a 1776-ban alapított Burgtheater messze a legjobban dotált német nyelvű színház: a 2011/12-es szezonban 46,4 millió euró állami támogatást kapott, míg a második helyen álló zürichi Schauspielhaust 30,9 millióval szubvencionálták. Ugyanakkor a bécsi színháznak volt a legtöbb nézője is: 476 ezer, míg a második helyen álló hamburgi Thalia színháznak csak 217 ezer.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása