A Fiumei úti sírkertben búcsúztatják Nagy Ivánt

A Fiumei úti sírkert ravatalozójában, március 4-én 13 órakor vesznek végső búcsút Nagy Iván balettművésztől, aki 70 éves korában, február 22-én váratlanul hunyt el.

A művészt a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti. Az intézmény a családdal együtt kéri, hogy Nagy Iván tisztelői egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket a búcsúztatáskor - közölte az Operaház az MTI-vel.


Nagy Iván Debrecenben született 1943-ban. 1951-től az Állami Balett Intézetben tanult, ahol Bartos Irén és Olga Lepesinszkaja voltak mesterei.

 

ivan


1960-ban a Magyar Állami Operaházhoz szerződött, később a Washingtoni Nemzeti Balettben, a New York City Balettben táncolt, majd az Amerikai Balettszínház (ABT) tagja és vezető szólistája lett.


A színpadi szerepléstől 1978-ban vonult vissza, ezt követően művészeti vezetőként dolgozott a Santiago de Chile-i Városi Balettnél, a Cincinnati Balettnél és az Angol Nemzeti Balettnél is. A Magyar Állami Operaházban 2012. szeptemberétől töltötte be a művészeti főtanácsadói pozíciót.


Táncpedagógusi és együttesvezetői területen is jelentős sikereket ért el, miközben számos nemzetközi szakmai verseny zsűritagjaként kísérhette figyelemmel az utánpótlás fejlődését.


Nagy Iván tiszta technikájú, jó játékkészségű művészként vonult be a balettirodalomba, nemzetközi karrierje során a világ legnevesebb balerináival - Margot Fonteyn, Carla Fracci, Natalja Makarova, Cynthia Gregory, Gelsey Kirkland - dolgozott együtt - méltatta a művészt az Operaház közleménye.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása