Elbúcsúzott Ascher Tamás

Hatvanötödik születésnapján, telt ház előtt búcsúzott az Ódry Színpadon hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Ascher Tamás. Március 4-től M. Tóth Géza animációs rendező, producer vezeti az intézményt - számolt be a Népszabadság.

 

A nol.hu cikkéből:


Ascher Tamás egyórás búcsúbeszédében felidézte: a szocializmus idején dacból nem vitt osztályt. Tartott ugyan kurzusokat, de első zenés-színész osztályát csak 2003-ban indította Novák Eszterrel. Még nem is végzett ez az évfolyam, amikor már megválasztották rektornak.

A nol.hu cikke szerint Ascher hamar rájött, hogy sokan nem fogják szeretni, nemcsak a filmesek és a színházasok közötti konfliktusok miatt, hanem mert nem kevés embert kellett elküldenie. Beiktatásától kezdve egyre fogyatkozott az intézmény állami támogatása, és a folyamatosan változó felsőoktatási politika szinte "kifosztotta" az egyetemet. Mindez már a 2000-es évek közepén elkezdődött el, bár tény, az igazi veszteséget az utóbbi években, a teljes felsőoktatás "legyalulása" során kellett elszenvedniük.


ascher-tamasFotó: MTI


Ascher Tamás fél évvel ezelőtt egy "átvilágító" csapatot hozott létre, mely a vizsgálat során szervezeti és szervezési hiányosságokat tárt fel, és arra jutott, hogy a mindenkori művész rektor mellé más szakemberek is kellenek. Szükség van többek között az oktatásszervezési feladatokat elvégző stratégiai igazgatóra, erre a posztra a KÁVA Kulturális Műhelyből ismert Cziboly Ádám kerül majd - olvasható a cikkben.

Utódjával kapcsolatban Ascher Tamás elmondta: nem volt nagy a választási lehetőség, mivel olyan, az SZFE-n oktató tanár mellett kellett dönteni, aki több nyelvet beszél. Mindössze három ember közül válogathattak, közülük M. Tóth Géza volt a legalkalmasabb, őt viszont sokáig kellett győzködni, hogy hajlandó legyen megpályázni a posztot.

A beszámoló szerint a leköszönő rektor beszélt az egyetemet körülvevő irigységről és vádakról is: a hetven éve változatlan kánonként emlegetett ízlésterrorról és az úgynevezett liberális maffiáról. Ascher szerint nincs ízlésterror Magyarországon, és nem maradt változatlan a kánon.

A rendező szerint egyetlen szempont fontos, ez pedig az érték, amelyet, ha megszületett, "sem az ízlés, sem a politika védőbástyája mögül előtüremkedő irigység nem tud végképp elpusztítani, és megmarad akkor is, ha tíz-húsz évig nem ismerik fel." Szavai szerint a teljes színházi szakma tudja, mi a nagyon nagy érték, mi az érték és mi a "vacakság", és így van ez a többi művészeti ágban is.

"Az ízlések vitája annyira fájdalmas, romboló, amennyire csak lehet, ettől távol kell maradni. Az elbutulástól, gyűlölködéstől, rossz politikai jelszavak komolyan vételétől nem homályosulhatnak el a művészek, akiknek a valódi értékrendet bemutatva kell tovább végezniük a munkájukat" - idézi a nol.hu Ascher Tamást.

 

Forrás: nol.hu

 

 

süti beállítások módosítása