Magyar színészek nyilatkoztak a melegség vállalásáról

Ellen Page hollywoodi színésznő nemrégiben egy emberi jogi konferencián vállalta fel, hogy leszbikus. A coming out apropóján a Magyar Narancs színészeket kérdezett arról, szerintük itthon miért vállalják olyan kevesen, hogy melegek. 

 foto teartr

 

foto.szinhaz.hu

 

Ellen Page beszéde itt tekinthető meg. 

 

Miként vélekedett….

… Kulka János? - részlet:


"Meg kell, hogy mondjam, hogy engem soha semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem ért. Ez lehet, hogy szakmai kérdés is: talán meg tudtam úgy felelni a feladataimnak, talán tudtam olyan hihetően játszani a színpadon vagy filmekben, hogy nem ez az első, ami először eszébe jut rólam az embereknek.”

…Csákányi Eszter? - részlet:

"A magyar társadalom még nem érett meg arra, hogy őszintén beszéljen és őszintén vállalja magát; ez valamiért mindig is probléma volt. Én magam is vállalom a gondolataimat – nem ebben a témában –, így tudom, hogy ez milyen felelősséggel jár és milyen veszélyeket rejthet magában, de sokkal boldogabb és nyugodtabb vagyok attól, hogy beszélek róluk. És ez ugyanaz a kategória: ha valaki nem vállalja a másságát, az nem tragikusabb annál, mintha valaki nem vállalja a gondolatait, nem beszél szabadon – ezek ugyanabból a gátlásból és félelemből erednek".

…Bánfalvi Eszter? - részlet:

"A másság vállalása, és egyáltalán a magánéletről való beszéd magánügy; nem a szakmához tartozik. Szakma az, amit a színpadon, filmen vagy szinkronstúdióban csinálunk. Európában mindenütt kialakulóban van az erről való beszéd, gondolkodás, és hogy természetes legyen az emberek számára – és semmiképp sem büntetendő dolog –, hogy ki hogyan éli az életét: azonos vagy ellenkező nemű párral, monogám módon vagy sem, és így tovább. Ebben gyerekcipőben járunk, és ez is biztosan számít ebben a kérdésben".

…Cseke Péter? - részlet:

"Kategorikusan nem tudnám kijelenteni, hogy világos, hogy zaklatják az utcán azt, aki nem titkolja, hogy meleg".

 …Pálmai Anna? - részlet:

"A színésztársadalom ultratoleráns, elfogadó közeg. Vagy legalábbis a saját társulatom ilyen; nyilván társulata válogatja, hogy ki mennyire lehet bátor – de ez nem olyasmi, amit ne szabadna meglépni azért, mert a közege intoleráns. Az ember magának tartozik azzal, hogy boldog legyen azzal, akivel boldog akar lenni".

…Csányi Sándor? - részlet:

"Ha egy színésznek egy filmben van egy fia, akinek megsimogatja a fejét, és megtudják róla, hogy meleg, sokan felháborodnának, mintha az, hogy valaki meleg, azt jelentené, hogy gyerekeket akar megrontani – pedig ez tök hülyeség. Mégis, a rendezők nem akarnák, hogy tiltakozások legyenek, úgyhogy inkább választanának egy nem meleg színészt arra a szerepre, csak mert jobb a békesség. Egyértelmű, hogy létezik egy hátrányos megkülönböztetés a melegek felé, ugyanúgy, ahogy a zsidók, a cigányok vagy az arabok felé is."

…Hámori Gabriella? - részlet:

"A legtöbb ember nem gondolja, hogy a homoszexualitás ugyanúgy lehet szerelem, elmélyült kapcsolat, önfeláldozás, inkább azt feltételezik, mindez deviancia. A felelősség valójában nem a melegek, hanem azok kezében van, akik minősítik őket, nekik kéne megérteni a legfőbb isteni igazságot, mely szerint minden ember egyenlő".

A teljes cikket itt olvashatja.

 

 

süti beállítások módosítása