Mohácsi János: "A kirekesztés veszélye ott lebeg a fejünk fölött"

Mohácsi János a Népszavának beszélt arról, vajon kell-e egy színháznak aktuálpolitikával foglalkoznia, kifigurázta-e egyik rendezésében Vidnyánszky Attilát, és véleménye szerint ki vágta szimbolikusan és konkrétan is ketté a magyar színházi szakmát. Lapszemle.

 

A Népszava cikkéből:


"Az öcsém mondta egyszer, hogy nem bolondult meg olyan darabot írni, amely politikai okok miatt kettévágja a közönséget. De ez nem jelenti azt, hogy bizonyos jelenségek, amelyek modellértékűen jellemzik a társadalmat, ne jelennének meg bizonyos előadásokban, úgy is, mint a kor lenyomatai" - felelt Mohácsi János arra a kérdésre, kell-e egy színháznak aktuálpolitikával foglalkoznia a színpadon.

A Heti Válasz "Választás 2014: több társulat beszállt a kormányellenes politikai csatározásba" című cikkével kapcsolatban Mohácsi elmondta, az egész kérdésfelvetés rossz, hiszen hibás dolgokat állít a művészet feladatáról, egyes alkotókról pedig "sanda, rosszindulatú állítások szerepelnek, anélkül, hogy ennek bármilyen valóságalapja lenne". A rendező leszögezte, színházi működését az ilyen írások egyáltalán nem befolyásolják.


A riporter felidézte a Vidnyánszky Attilával készült Népszava-interjút is, ahol a Nemzeti igazgatója elmondta, meglepte, milyen sok színház foglalkozik aktuálpolitikával, és 3 előadásban személy szerint őt is kifigurázták, kigúnyolták.

 

"Először is, aki a Johanna a máglyán című előadásban bizonyos európai parlamenti képviselőket jelentet meg konkrét névvel a színpadon, annak semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy megszólaljon, amikor másvalaki, például Bodó Viktor kampányszerű szlogeneket tesz a színpadra. Másrészt honnan gondolhatja Vidnyánszky, hogy megszabhatja akár Bodó ViktornakPintér Bélának, vagy nekem, hogy mi jelenjen meg a színpadon. Ha bármelyikünk valamiről úgy véli, hogy modellértékű, vagy a mai társadalmat átszövi, akkor - mint színházcsinálónak - kutya kötelessége a színpadon megjeleníteni. És neki is az lenne" - mutatott rá Mohácsi János.


Mohacsi JanosFotó: Kovalovszky Dániel, 168ora.hu


A Radnóti Színház A csillagos ég című előadásának egyik jelenetében Mohácsi szerint mindössze arról van szó, hogy egy színházba egy másik teátrumból érkezik valaki igazgatónak. "Vidnyánszky tényleg volt hasonló helyzetben nem is olyan rég, de ettől az említett szereplő még nem azonos vele és nem is igyekeztem azon, hogy az legyen. Azért sem, mert nem szeretem, ha a színpadon ennyire direkten utalnak valamire. (...) Mi egy konkrét esetről akartunk beszélni, ami egyébként a zalaegerszegi színházban esett meg évekkel ezelőtt. Ha arról szeretnék színházat csinálni, hogy miként szállja meg valaki a magyar színházi életet, aki történetesen a határon túlról, Ukrajnából érkezik, akkor erről készítenék előadást. De még egyszer hangsúlyozom, nem ez volt a szándékom. Annál tökösebbnek gondolom magam, hogy akkor nem érném be ilyen félmegoldásokkal" - fogalmazott Mohácsi János.

"Nincs itt semmiféle harc. Vidnyánszky Attila tájfunszerű politikai hátszéllel bedarálta az egész színházi életet. Emiatt rossz tárgyalási pozícióban van, elsősorban önmaga előtt. De az az igazság, hogy sem a független színházakban, sem másokban nincs annyi erő, hogy fel tudnának lépni a Vidnyánszky-féle csoportosulással szemben" - tette hozzá a rendező.

Mohácsi János az interjúban azt is kiemelte: a különböző pénzosztó kuratóriumokban többségében olyan emberek ülnek, "akik vezetőként korábban bizonyították a szakmai alkalmatlanságukat, de közel állnak a jelenleg regnáló politikai adminisztrációhoz".

A kaposvári egyetemről való elbocsátását (Csáki Juditnak és Réthly Attilának is mennie kellett) Mohácsi így indokolta: "Átszervezésre hivatkoztak. De mivel nem törvényes eszközöket használtak, folynak azok a perek, amelyekkel ezt a döntést megtámadtuk. Tehát Attilának a kirekesztésre vonatkozó szavai finoman szólva nincsenek összhangban a valósággal, hiszen ami történt Kaposváron, nem más, mint egy politikai gondolat mentén történt erőfölénnyel való visszaélés. Engem egyébként, mint jelenséget, nagyon is érdekel a kirekesztés, próbálok is foglalkozni ezzel az előadásaimban. A kirekesztés veszélye sajnos folyamatosan ott lebeg a fejünk fölött."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása