Alföldi Róbert is megkapta az antirasszista Radnóti-díjat

Heller Ágnes filozófusnak és Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színésznek, rendezőnek is odaítélték az idei Radnóti Miklós antirasszista díjat.

alfoldi
 Fotó © Dudás Ernő 
 

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000-ben alapított díjat Heller Ágnesnek kedd délelőtt, Alföldi Róbertnek kedd este adták át. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke emlékeztetett, hogy a díjat minden évben március 21-én, a rasszizmus elleni világnapon adják át, de Heller Ágnes és Alföldi Róbert az idei díjátadáskor nem lesz Magyarországon, ezért nekik korábban szerették volna átadni az elismerést. Kettejük mellett még tizennégyen kapnak idén Radnóti Miklós antirasszista díjat.

Vámos Tibor akadémikus, a MEASZ elnökségi tagja laudációjában azt mondta, hogy Heller Ágnes pályafutása, munkássága a szépre és jóra való törekvés, az esztétika és az etika gondolatrendszere mögé sorakozik.

Heller Ágnes, megköszönve a díjat, arról beszélt, hogy a rasszizmus gyűlölet, a gyűlöletbeszéd egy formája. A gyűlölet tárgya pedig "az idegen", ami lehet egy idegen faj, nép vagy kisebbség, feltételezhetően minden rossznak az okozója. 

 

dij

 Fotó © Dudás Ernő 


A gonoszok azok, akik másokat kirekesztenek – mondta Heller Ágnes. "Aki senkit nem rekeszt ki, azt ne nevezzük gonosznak még akkor se, ha nem szimpatizálunk vele." Kijelentette, a kitüntetés arról szól, hogy "álljunk ellen a rasszista modellnek". 

A díj alapítói arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és Magyarországon, amelyeknek következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet. Radnóti-díj adományozható a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés bármely formája ellen.

 

 Forrás: MTI

süti beállítások módosítása