Horváth Csaba: "Megváltozott a függetlenek helyzete"

A Forte Társulat legújabb bemutatója, az Irtás kapcsán színház és politika kapcsolatáról, és a függetlenek helyzetéről beszélt Horváth Csaba a 168 Órának. Lapszemle.

 

A 168 Óra cikkéből:

 

"Már első olvasásra megdöbbentett: mintha csak a jelenlegi hazai közéletre reflektálna a mű. Például arra: a hatalom miként sajátítja ki a nemzeti identitást, s használja fel más etnikumok, kisebbségek kirekesztésére. A történetben az angolok letarolják az íreket, tömeges emigráció kezdődik. Angliában csak az maradhat, aki feltétlen lojalitást fogad a diktátornak" - mesélte Helen Edmundson 1650-ben játszódó drámájáról Horváth Csaba.

A rendező kiemelte, a színháznak kötelessége a társadalmi problémákról beszélni, másfelől a Forte előadásai felülemelkednek a napi közéleti harcokon. Ezt segíti az a színházi nyelv is, amellyel a társulat idestova 10 éve kísérletezik.

Horváth Csaba elmondta, az elmúlt három évben alapvetően megváltozott a függetlenek helyzete, és bár előtte sem voltak biztonságban, 2010 óta sokkal kiszolgáltatottabbak. Már nem az a kérdés, lesz-e támogatásuk, hanem hogy egyáltalán a fennmaradáshoz, minőségi munkához kapnak-e anyagi lehetőséget.

 

Horvath Csaba

Fotó: Kovalovszky Dániel, 168ora.hu

 
A Heti Válasz szerint több honi színtársulat is „beszállt a kormányellenes politikai csatározásba”, ezzel kapcsolatban a rendező-koreográfus hangsúlyozta, bemutatójuknak semmi köze a választásokhoz. "Nevetséges azt feltételezni, hogy ez alapján választunk darabokat. Ha tavaly rendeztem volna az előadást, vagy április után: a közéleti áthallások akkor is érvényesek lennének. A Heti Válasz cikkéről pedig azt gondolom, nem kellene felróni a színházaknak, hogy azt teszik, ami a dolguk: tükröt mutatnak a politikáról, társadalomról. Függetlenül attól, melyik oldalhoz akarják besorolni őket. Néhány társulatot kiemelni, megbélyegezni – övön aluli."

Horváth Csaba szerint a progresszív művészetek kritikája inkább hasznára válna a politikusoknak is, "egy demokráciában ennyit el kell tudni viselniük". Magyarországon azonban a rendszerváltás óta nem igazán jött létre stabil minőségelvű kultúrafinanszírozás, helyette "ideológiai lojalitás alapján igyekeznek többen előnyökhöz, soron kívüli juttatásokhoz jutni" - véli a Forte vezetője.

Horváth Csaba úgy gondolja, sokféle megoldás létezik, hogyan fejlődjön a független szféra. "Szakmai függetlenségünk pontosan azt jelenti: a hagyományos színházi struktúrán kívül létezünk. Ez ad lehetőséget kísérletezésre, új utak kipróbálására. Ha a létünk azon múlna, melyik kőszínház hív meg minket, akkor 'hobbitársulatokká' válnánk. Állandó kemény társulati munkát így nem lehetne végezni. Ráadásul sok helyen nem kapkodnának a progresszív, kísérleti előadásokért, legfeljebb a könnyed, szórakoztató, kis költségvetésű produkciókat hívnák meg. Nem érett még a rendszer egy ilyen megoldásra."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása