Több magyar alkotó munkáját is jelölték az UNITER-díjra

A Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb előadásért járó díjára javasolták a Balázs Zoltán által rendezett Mester és Margaritát, és Bocsárdi László Hamletét is. A harmadik jelölést Purcarete kolozsvári rendezése kapta.


Az UNITER keddi közleménye kiemeli: az Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa és Ionut Sociu színikritikusokból álló háromtagú zsűri döntése szerint eldőlt, hogy mely előadások és alkotók esélyesek díjazásra a román színházi szakma legrangosabb éves ünnepségén, az úgynevezett UNITER-gálán, amelyet az idén április 28-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában rendeznek.


Az előző évek hagyományainak megfelelően a tavalyi előadások alapján minden kategóriában három előadást vagy alkotót jelölt díjazásra a zsűri, közülük egy kapja meg április végén az elismerést.

 

mester es margarita

Fotó: maladype.hu


A legjobb előadás kategóriában mindhárom produkciónak van magyar vonatkozása: a Balázs Zoltán által rendezett Mester és Margarita mellett - amely a Nagyszebeni Radu Stanca Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójaként jött létre - a Bocsárdi László által rendezett Hamletet - amelyet a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház vitt színre - és a Silviu Purcarete román rendező által színpadra állított Viktor, avagy a gyermekuralom című előadást jelölték elismerésre. A Roger Vitrac drámája alapján készült produkciót a román rendező a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával vitte színre.


A zsűri ugyanennek a három előadásnak a rendezőjét javasolta a legjobb rendezőnek járó díjra is. Az előző években e két kategóriában nem mindig voltak azonosak a jelölések.


Balázs Zoltánt egy harmadik, a legjobb díszlettervezőnek járó díjra is javasolták Velica Panduruval együtt a Mester és Margaritáért. Ebben a kategóriában Bartha Józsefet, a sepsiszentgyörgyi Hamlet díszlettervezőjét és a román Dragos Buhagiart, a kolozsvári román színházban Eugen Ionesco Micsoda hallatlan képtelenség! című drámája alapján készült előadás díszlettervezőjét is díjra jelölték.


A legjobb férfi főszereplőnek járó díj kategóriában a sepsiszentgyörgyi Mátray László Hamlet-alakítását javasolták kitüntetésre. A Kolozsvári Állami Magyar Színháztól Bogdán Zsolt és Albert Csilla került az első három közé a legjobb férfi és női mellékszereplő kategóriában. Mindkettőjüket a Viktor, avagy a gyermekuralom című előadásban nyújtott alakításukért jelölték díjra.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása