Újraindul a roma kulturális pályázat

Roma kulturális események megvalósítására, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására 50 millió forintos keretösszeget különített el a kormányzat azon pályázaton, amelyre március 26-ig várják a beadványokat.


"Ez az 50 millió forintos keret egyéb kulturális támogatási pályázati lehetőségek mellett részben a cigány kultúra ápolását és előremozdítását célozza, részben pedig identitásformáló, a cigány és nem cigány magyarok egymás mellett élését segítő programként kíván szolgálni" - közölte Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 

kovacs zoltan


Kovács Zoltán kiemelte, hogy a pályázat idén is két komponensű: a kiírás egyik része a roma képzőművészet és irodalom támogatására szolgál, emellett kulturális események megvalósítására is lehet pályázni.


Az államtitkár beszélt arról is, hogy a tavalyi felhívásra 251 pályázat érkezett, ezek közül 142 nyert támogatást 43,2 millió forint értékben.


"A tavaly díjazott projektek közül sok még jelenleg is zajlik vagy a közeljövőben kerül megrendezésre, azonban előzetes számítások alapján elmondható, hogy nagyjából 25 ezer főt sikerült megmozgatni a programokkal, amelyekből csaknem 10 ezer gyermek" - hangsúlyozta Kovács Zoltán.


A 2013-ban nyertes programok között megvalósultak egyebek mellett hagyományőrző napok, koncertek, közösségi napok és folklór programok is.


"Ez az 50 millió forint alkalmas lehet arra, hogy olyan események valósuljanak meg, amelyek bemutatják a cigány kultúra valódi értékeit, lerombolják a gátakat a romák és nem romák között" - mondta Balogh István Szilveszter, Józsefváros önkormányzati képviselője az eseményen.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása