Magyar színházi fesztivál kezdődik Berlinben - Függetlenekkel

Magyar színházi fesztivál kezdődik vasárnap Berlinben független társulatok részvételével Leaving is not an option? - Aktuelle künstlerische Positionen aus Ungarn (Menni vagy maradni? - Aktuális művészi állásfoglalások Magyarországról) címmel.

A német szövetségi kormány kulturális alapítványának (Kulturstiftung des Bundes) támogatásával szervezett fesztivál kurátora, Aenne Quinones az egy hétig tartó rendezvénysorozat műsorfüzetében közölt bevezetőjében kiemelte: "A Fidesz-kormány nem hagy kétséget afelől, hogy nem látja szívesen a számára kényelmetlen kulturális szcénát", és az egyre nehezebb munkakörülmények között mind több művész szembesül a menni vagy maradni kérdésével.

 

demencia

Proton Színház: Demencia


A német független kulturális színtér egyik legtekintélyesebb befogadóhelyén, a fővárosi Hebbel am Ufer (HAU) színházban a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Háza közreműködésével szervezett fesztivál "teret kíván biztosítani a kritikus hangoknak, ugyanakkor nem akar ujjal mutogatni Magyarországra, hanem keresi a Budapest és Berlin közötti átfedéseket és a közös kérdésfelvetéseket" - olvasható a kurátor bevezetőjében.


Ilyen kérdés például, hogy "milyen mozgásteret enged a kritikus művészi diskurzusnak a mindent bekebelező, határtalanul rugalmas neoliberalizmus. Lehet, hogy egész Európában - és a kontinensen túl is - a versenyről, a források elosztása körüli küzdelemről és a forrásokból részesedésről van szó? Miként alkotnak a művészek az egyre kiszámíthatatlanabb körülmények között? Miként mutatják be munkáikban a politikai fejleményeket?" - sorolta a kérdéseket Aenne Quinones.

 

pitbull

Titkos Társulat: A pitbull cselekedetei


A független magyar színházi szakmát Pintér Béla és Társulata, Mundruczó Kornél és a Proton Színház, Kárpáti Péter és a Titkos Társulat, Polgár Csaba és a HOPPart Társulat, valamint Hód Adrienn és társulata képviseli összesen hat produkcióval. A fesztiválra meghívták a Kis Varsó művészcsoportot, valamint a Menjek / Maradjak? címmel a vándorlási trendekről dokumentumfilm-sorozatot készítő Speak Easy Projectet - Józsa László és Imre Loránd Balázs vállalkozását - is, amelynek keretében New York és London után Berlinben élő magyarok történeteit gyűjtik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása