Páros/Páratlan - Shakespeare-műből készült a Miskolci Balett új bemutatója

A 2013/2014-es évadban a Miskolci Balett második bemutatójának alapanyaga ismét egy Shakespeare-klasszikus. Kulcsár Noémi Rómeó és Júlia előadása után ezúttal Kozma Attila, a Balett művészeti vezetője dolgozott a táncosokkal. A Szentivánéji álom alapján készült előadás bemutatóját március 8-án tartják a Csarnokban.

 

A Miskolci Balett ajánlója:

 

Széppé, dicsővé tesz a szerelem.
Szívével lát, szemével nem nagyon,
A szárnyas Ámort így festik: vakon.
A Szerelem az esztelen, süket;
Vak szárnyalás: maga az őrület!
(Nádasdy Ádám fordítása)


BocsiE MuresanA foto EderVeraFotó: Éder Vera


Kozma Attila rendezése William Shakespeare Szentivánéji álom című fordulatos, a szerelemről szóló keserű vígjátékában felvetett dilemmákat gondolta tovább. Shakespeare ebben a művében arról ír, milyen lehetetlennek tűnhet rálelnünk az igaz szerelemre, milyen könnyű elveszni vágyaink között. A Miskolci Balett tagjai a Páros / Páratlanban arra keresik a választ, hogy egyáltalán lehetséges-e rátalálnunk igaz társunkra. Magányos emberek találkoznak, elválnak, vágyakoznak, de nem biztos, hogy végül célt érnek. A szerelem ugyanis küzdelem egymással – és magával a természettel.

A férfi-női kapcsolatokat vizsgáló előadáshoz Zeke Edit tervezte a jelmezeket és a díszletet. Utóbbi egyfajta keretként szolgál a táncosok számára, melyben egymás mozdulatait is megfigyelhetik – a racionális külvilág, Athén odakint, a tudatalatti irracionális világa, az erdő pedig odabent terül el. Az előadásban emellett fontos szerephez jut a különleges hangulatú, összetett, néhol a táncosok számára nehéz zene is, melyet Márkos Albert szerzett.

A Miskolci Balett táncosaira egész évados megfeszített munkájuk után még számos feladat vár idén – áprilisban kezdik a próbákat a 3kívánság című meghívásos koreográfus-pályázat három győztesével is. Azonos című előadásukban Feledi János, Halász Gábor, Widder Kristóf és Pálfi Gabriella dolgozik majd velük, és akárcsak a tavalyi négyNEGYED-ben, most is több eltérő, izgalmas koreográfiát tekinthet majd meg a közönség. Így készül első születésnapjára a tavaly tavasszal megalakult társulat.

 

Képek az előadásból:

Fotók: Éder Vera

 

TokaiR GalL foto EderVera
1.

KocsisA-SzaboL foto EderVera

2.

KollarD PappB foto EderVera

3.

MuresanA LukacsA foto EderVera

4.


A Miskolci Balett bemutatja:


PÁROS / PÁRATLAN

Játék a szerelemről Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka alapján

Táncosok:
LUKÁCS ÁDÁM, GÁL LÓRÁNT, PAPP BÁLINT, MURESAN AUREL, SZABÓ LEVENTE, KOCSIS ANDREA, KOLLÁR DANIELLA, TOKAI RITA, BOCSI ESZTER

Díszlet- jelmeztervező: ZEKE EDIT
Zeneszerző: MÁRKOS ALBERT
Koreográfus-asszisztens: FŰZI ATTILA
Hang: BUNKÓCZI BALÁZS

Az előadás zenéjét a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara játszotta, vezényelte: Cser Ádám

(felvétel: Bunkóczi Balázs és Balázs Dacskó Bence)

Rendező-koreográfus: KOZMA ATTILA

Bemutató:

2014. március 8., 19:00 – Csarnok, Miskolci Nemzeti Színház

További előadások:

2014. március 9., 19. és 22.

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása