Schilling Árpád is rendez jövőre a bajor operában

Schilling Árpád rendezésében, Tomás Hanus vezényletével mutatja be Leos Janacek A Makropulos-ügy című háromfelvonásos darabját következő évadában a Bajor Állami Operaház, amely a teljes Ringet, a Manon Lescaut című Puccini-, valamint a Lammermoori Lucia című Donizetti-operát is műsorra tűzi majd.

A Nibelung gyűrűje négy operáját és a Lammermoori Lucia mellett egy másik új produkciót, Alban Berg nagyhatású osztrák zeneszerző Lulu című operáját Kirill Petrenko dirigálja. A főzeneigazgató, aki 2013 őszén lépett hivatalba, két felújított darabot is vezényel, az egyik Richard Strausstól Az árnyék nélküli asszony, a másik Bernd Alois Zimmermanntól A katonák.


Richard Wagner tetralógiája az Andreas Kriegenburg-féle rendezésben lesz látható. Petrenko érdekes feladatnak nevezte, hogy - szemben a bayreuthi megoldással - Münchenben nyitott zenekari árokban fogja vezényelni a műveket. "Érdekes lesz megtapasztalni, hogy mit csinál másképp az ember és mit nem" - mondta a karnagy, aki 2013-ban óriási sikert aratott a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. Akkor Frank Castorf rendezésében mutatták be a Ringet.

 

bajor


A főzeneigazgató sokat lesz látható a jövő évadban Münchenben, az operák mellett hármat is vezényel a hat akadémiai koncertből. Az ő dirigálásában csendül fel például Mahler hatodik szimfóniája.


A Lammermoori Luciát a fiatal lengyel rendezőnő, Barbara Wysocka állítja színpadra Diana Damrau szoprán főszereplésével. "Már korábban is foglalkoztatott a 19. századi itáliai zene" - indokolta Kirill Petrenko, hogy miért esett a választása Gaetano Donizetti művére. Alban Berg befejezetlen művéről, a Luluról szólva elmondta, hogy azt a Friedrich Cerha-féle befejezéssel, az orosz Dmitrij Csernyakov rendezésében mutatják be.


Új produkció Leos Janacek A Makropulos-ügy című operája is, amelyet Schilling Árpád állít színpadra és a cseh Tomás Hanus vezényel. A Karel Capek műve alapján készült darab sokak szerint az 1858 és 1928 között élő Janacek legkiválóbb munkája.


Minden bizonnyal hatalmas érdeklődés kíséri majd a Manon Lescaut című operát a világhírű orosz szoprán, Anna Netrebko és a hozzá hasonlóan ismert német tenor, Jonas Kaufmann főszereplésével. Ez lesz az első alkalom, hogy Netrebko premieren vendégeskedik Münchenben. A darabot Hans Neuenfels állítja színpadra.


A 2015-ös nyári operajátékok Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operájával nyílik meg. A művet Christian Pohle rendezi, Konsztantinosz Karidisz vezényli majd. Strausstól az Arabella című darab is látható lesz Anja Harteros főszereplésével. A karmester Philippe Jordan, a rendező a Bajor Állami Operaháznál bemutatkozó Andreas Dresen lesz. Ahogy az idei, úgy a 2015-ös nyári fesztiválon sem vesz részt Petrenko, Bayreuthban fog ugyanis vezényelni.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása