Apropó - 2 előadással, Krizsó Szilviával és Palya Beával vár a Tünet

Március 12-én és 13-án újra látható lesz a Tünet Együttes két darabból álló estje, az Apropó. A március 12-i előadás után Krizsó Szilvia, 13-án Palya Bea lesz a társulat beszélgetéssorozatának vendége. 

Az Apropó című estről:

A 2013-ban 10 éves, Lábán Rudolf-díjjal elismert Tünet Együttes saját 10. és a társulat vezetőjének 44. születésnapja alkalmából készítette ezt a két darabból álló estét, amely Szabó Réka új szólójából (Ez mind én leszek egykor) és kis emberi statisztikákból (Nem emlékszem, hogy így neveltek volna) áll. Szubjektív leltár, két felvonásban.

Az este első része: Ez mind én leszek egykor - Szabó Réka szólója


Szabó Réka a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyász (1999) és a Lomtalanítás (2006) című szólókat követően harmadik alkalommal jelentkezik régen várt egyszemélyes produkcióval, személyes leltárral, amelyben „mesésen” mutatja be egy 44 éves nő, anya, művész életének számvetését.

reka

Kedves akarok lenni. És szeretném, ha eljönnétek. Jó volna, ha kíváncsi lennék rátok. Ha tudnék figyelni. Nincsenek fontos dolgaim. Tiszta a fejem, nem zúg a fülem. Nincs késő. Nem sietek sehova. Körül tudok nézni. Könnyű vagyok és laza. Puha és erős. Ahogy beszívom a levegőt, hosszú és keskeny leszek. Nem kiabálok. Nem basz föl az ideg. Jól alszom. Nem fáj semmim. Nem viszem haza a laptopomat. Van kedvem szeretkezni. Gyalog járok. Meg tudom csinálni.



„Az odaadó Szabó metamorfózisai ámulatba ejtők.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)



Az este második része: Nem emlékszem, hogy így neveltek volna - Ardai Petra workshopja alapján

Kis emberi statisztikák, szubjektív leltár. Élettöredékek 7 évestől 77 éves korig.

ez mind

A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozatában egy hétéves gyermekekből álló csoport sorsa követhető nyomon. A „gyermekek” jelenleg már 56 évesek. Az időt töredékesen dokumentáló, hétévente ismétlődő bepillantás révén teljesen egyedi, ugyanakkor sokban hasonló életutak bontakoznak ki. 

Ez volt a kiindulópontja annak a workshopnak, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.


Kritikus szemmel az Apropóról

„Semmi megjátszás, semmi disszonancia, semmi fals hang. Jó hallgatni és jó nézni, ahogy a tünetesek tudnak és mernek önmaguk lenni.” (Králl Csaba, Élet és Irodalom)

„A beszédközpontúsága dacára elmés, játékos, eredeti est újból azt igazolta, hogy a függetlenek válságával derekasan birkózó Tünet Együttes a legszerethetőbb honi tánctársulat. Őszinteségük, (ön)iróniájuk, mély emberségük vigasztaló, méltóságteljes protestálásnak hat egy barbár, hiszterizált országban.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

 

ez mind2 

 

3 nő és 1 férfi 2 nap – beszélgetések

A Tünet Együttes folytatja beszélgetéssorozatát, ezúttal Krizsó Szilviát (márc. 12.) és Palya Beát (márc. 13.) látja vendégül. Március 13-án a moderátor Rózsa Péter újságíró, rádiós főszerkesztő, az MTV egykori Kultúrház című műsorának házigazdája.

Március 12-én szerepet cserél a művész és a riporter, ezúttal Szabó Réka kérdezi Krizsó Szilviát, az MTV egykori műsorvezetőjét újrakezdésről, hangsúlyokról az anyaság és a munka kapcsán.

Március 13-án az ezerarcú Palya Bea lesz a társulat vendége, aki amellett, hogy nemrég lett édesanya, folyamatosan azokat az utakat keresi, amelyeken meg tudja őrizni nyitott és szabadságra vágyó személyiségét.

Mikor, hol? 2014. március 12-13. (szerda-csütörtök) 20:00, MU Színház (1117 Budapest, Kőrösy József u. 17.)


süti beállítások módosítása