Bábszínházi világnapot ünnepelnek márciusban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több mint 20 településen mintegy 40 bábszínház, független társulat, oktatási intézmény és szakmai szervezet ünnepli március 21-én a bábszínházi világnapot. Városi főtereken, könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön is várják programok a közönséget.

A magyar nyelvű bábosok 2014-ben első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl, a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be - olvasható a világnapi programok magyarországi kezdeményezője és koordinátora, a Budapest Bábszínház közleményében.


Mint írják, az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat.

 

babszinhazi


Határon innen és túl több mint húsz településről mintegy negyven társulat, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott, akik maguk találják ki és alakítják saját városukhoz a programokat.


A budapesti események a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.


A Budapest Bábszínház művészeivel Budapest több pontján találkozhat a közönség. A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, a MÁV járatán is találkozhatnak a művészekkel, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, könyvesboltokban, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig kézműves programokkal várják az érdeklődőket, akik egy bábos rapid randin is részt vehetnek.


A Mikropódium Családi Bábszínház a Vörösmarty téren látható, a Jókai téren pedig a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megnyílik a Vitéz László Bábautomata, és a HUPS Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel performansz várja az érdeklődőket a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével.


Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) előadása látható, a Stúdió K színészei pedig a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be. A programokhoz a Bethlen Téri Színház és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum is csatlakozott.


Békéscsabán Pocakmesével várják a nézőket a Napsugár Bábszínházban, Debrecenben az 1-es villamoson, a városházán és a Fórum Bevásárlóközpontban találkozhat a közönség a Vojtina Bábszínház művészeivel. Szombathelyen a vasúti váróteremben a Mesebolt Bábszínház, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban a Ciróka Bábszínház színészei fognak bábozni. Miskolcon vetélkedőt rendeznek, Pécsen bábos flashmob várja az arra járókat a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatja be a műfajt a Vaskakas Bábszínház.

 

ciroka2

Ciróka Bábszínház: Guruló cirkusz


A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték látható majd a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.


A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódnak a világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben például fordított előadást tartanak, Marosvásárhelyen bemutató és flashmob látható, Kolozsváron pedig a Váróterem Projekt színészei és a Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói készülnek különleges programokkal.


A nemzetközi bábszínházi szövetség, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) 2002-ben nyilvánította március 21-ét bábszínházi világnappá. Először 2003-ban ünnepelték világszerte ezen a napon a bábszínházat.

 

A programokról további részletek a bábszínházi világnap facebook oldalán találhatók.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása